Direktor SZO: Ne razmatra se mogućnost da je virus „pobegao“ iz laboratorije

Šef SZO
Foto: Printscreen, N1

Sve pretpostavke i dalje su otvorene u potrazi Svetske zdravstvene organizacije za poreklom kovida-19, izjavio je na konferenciji za medije u Ženevi direktor te agencije Ujedinjenih nacija Tedros Gebrejesus.

Stručni tim SZO koji se nalazi u Kini saopštio je da više ne razmatra mogućnost da je virus „pobegao“ iz laboratorije u Vuhanu, jer je utvrđeno da je to skoro nemoguće, ali je Gebrejesus danas to donekle relativizovao.

„Postavljaju se pitanja da li smo odustali od nekih pretpostavki o poreklu virusa. Nakon razgovora sa nekim članovima našeg stručnog tima mogu da potvrdim da sve pretpostavke ostaju otvorene i zahtevaju dodatne analize i proučavanja“, kazao je direktor SZO, preneo je Rojters.

„Uvek smo govorili da misija u Kini neće dati odgovore na sva pitanja, ali smo došli do važnih informacija koje nas približavaju razumevanju porekla kovida-19“, dodao je Gebrejesus.

Članovi stručnog tima su saopštili da glavna pretpostavka ostaje da virus potiče od slepog miša, pri čemu ima više mogućih scenarija njegovog prelaska na ljude, a najverovatniji je da je prvo bila zaražena neka druga životinjska vrsta.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.