Jovanovići iz Ugljara 21 godinu uzgajaju povrće u plastenicima

Plastenici
Foto: RTK2

Priprema biljnog rasada koji uspeva u plastenicima započinje od polovine januara. Iako posla ima tokom cele godine, uspešni povrtari se ne žale, već planiraju povećanje proizvodnje.

Porodica Jovanović iz Ugljara već 21 godinu bavi se uzgajanjem povrća u plastenicima. Zbog velike potražnje ove godine su povećali proizvodnju za 20%.

“Sada sledi glavni deo posla, pikovanje u posebne veće čaše svog tog rasada, i paradajza, paprike, krastavca, sada kreće glavni posao, posle toga sledi sadnja, za par dana kreće posao pa nema stajanja do decembra, manje više, ali svakodnevno ima posla….Ja sam ovo od oca nasledio, tako da je cela porodica uključena, tu smo negde na granici da sami možemo da zadovoljimo ovu proizvodnju, ako nastavimo i dalje da se širimo moramo da uposlimo i nekog radnika”, kaže Žarko Jovanović iz Ugljara.

Zbog obilnih padavina bilo je problema i u plastenicima.

“Kod nas je podzemna voda, zemlja više ne može da upije, tako da je nivo vode u bunaru u nivou zemljišta. Niži delovi plastenika su bili poplavljeni, trenutno radimo rasad na stolovima, tako da nemamo problema, radili smo sami neke odvodne kanale i to nam je trenutno malo pomoglo”, objašnjava Jovanović.

Od 25. marta Jovanovići započinju rasađivanje. Sve je spremno kako u slučaju ranih mrazeva ne bi došlo do izmrzavanja biljaka.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.