Direktor KP u Parizu o podršci Francuske za članstvo Kosova u INTERPOL-u

Semedin Svećlja Pariz Francuska
FOTO: Kosovska policija

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), boravio je prošle nedelje u Francuskoj zajedno sa generalnim direktorom Kosovske policije, Samedinom Mehmetijem. Jedna od tema razgovora sa predstavnicima francuske vlasti bila je podrška Kosovu na putu ka INTERPOL-u i EUROPOL-u.

Prištinski zvaničnici boravili su u Parizu kako bi učestvovali na sajmu MILIPOL – događaju posvećenom bezbednosti i sigurnosti zemalja.

Oni su, kako se navodi u saopštenju kosovskog MUP-a, boravili u Parizu s ciljem sagledavanja tehnološkog razvoja u oblasti bezbednosti koji će pomoći unapređenju relevantnih institucionalnih kapaciteta Kosova.

Delegacija se sastala sa više francuskih zvaničnika, dok je direktor Kosovske policije razgovarao i sa svojim francuskim kolegom Žeromom Leonetom i drugim predstavnicima francuske policije.

Semedin je na ovom sastanku kazao da je saradnja Kosovske policije i francuskih institucija odlična, te da KP ostaje pouzdan partner Parizu.

Ujedno je precizirao da Kosovo ima za cilj da bude faktor stabilnosti u regionu i šire, i da će,  iako je, kako navode iz kosovoskog MUP-a, već ostvarilo uspehe u borbi protiv kriminala, kroz uvećanu saradnju, rezultati „u ovom ratu“ biti još vidljiviji.

U saopštenju se dodaje da se na sastanku razgovaralo o podršci Francuske u različitim procesima – uključujući članstvu Kosova u INTERPOL-u i EUROPOL-u, a radi jačanja zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i uvećanja bezbednosti na Kosovu, regiona i šire.

Iz kosovskog MUP-a dodaju da je u Parizu potvrđena volja Francuske da nastavi i ojača saradnju dve institucije u oblasti bezbednosti i dalje jača saradnju, kroz borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanje „državnih kapaciteta“.

Pročitajte još:

Svećlja: Kosovo se ove godine neće prijaviti za Interpol, sledeće daPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.