Direktor JKP „Raška“: Pas je pobegao iz azila, malo verovatno da su ga radnici prodali

Pre tačno mesec dana, pas porodice Vasiljević iz Raške nestao je iz njihovog dvorišta. U potrazi za psom ova porodica je u nedelju došla u Kosovsku Mitrovicu, nakon što smo objavili informaciju našeg čitaoca preko društvenih mreža sa fotografijom o pronađenom retriveru koji je uplašen lutao mitrovičkim ulicama. To nije bio Bili – ljubimac Vasiljevića, ispostaviće se po njihovom dolasku, ali tu priča nije stala. Osim što o pronađenom retriveru koji čeka na svog vlasnika trenutno brinu u udruženju „Šapa“, Vasiljevići su izneli i niz oštrih kritika na račun onog što se dešavalo u prihvatilištu za pse u Raški, odakle je njihov ljubimac nestao, a za koje tvrde da su prodali psa. U potrazi za drugom stranom priče posetili smo danas direktora JKP „Raška“, Radomira Jaćovića.

Kako je za KoSSev svedočio u nedelju Branko Vasiljević, njihov pas je pre tačno mesec dana, a dok su oni bili na godišnjem odmoru nestao. Saznavši da se nalazi u azilu u Raški, otišli su da ga preuzmu, međutim, zbog toga što nisu imali dokaz o vlasništvu, i toga da pas nije bio čipovan, dežurni u ovom prihvatilištu odbio je da im ga te noći preda, uputivši ih na Komunalno preduzeće. Sledećeg dana, kada su dobili odobrenje ovog preduzeća, Vasiljevići su otišli do azila, međutim, psa tamo više nije bilo. Vasiljević je izneo snažne optužbe na račun navodne organizovane krađe rasnih pasa, ostavši pri tvrdnji da je njegov pas namerno zadržan kako bi bio prodat.

U Komunalnom preduzeću „Raška“ potvrdili su nam da je ovaj pas pronađen na ulici i potom smešten u prihvatilište, ali da je, u trenutku kada je radnik otvorio boks da ga očisti, ovaj pas pobegao, najverovatnije uplašivši se od požara na susednoj deponiji.

I dok vlasnici sumnjaju da su ga radnici azila prodali, te da su „izmislili celu priču“, direktor Komunalnog preduzeća „Raška“, Radomir Jaćović, u razgovoru za KoSSev, ocenjuje ove optužbe „malo verovatnim“, jer, kako kaže, ovo je prvi put da se susreću sa sličnim optužbama od otvaranja azila pre godinu i po dana.

„Kroz naš azil je prošlo preko 300 pasa, bilo je tu dosta i rasnih…Mi smo relativno malo mesto i siguran sam da bismo saznali da se bilo šta tog tipa dešava. Ja ne mogu da kažem da li je to tačno ili nije, ali nemamo nikakvih dokaza da se tako nešto desilo“, kaže ovaj direktor.

Da li su izjave radnika istinite, nemoguće je utvrditi, jer azil nije pod video nadzorom, tvrdi Jaćović.

„Pošto pas nije bio čipovan i nikakvu dokumentaciju nije imao za njega, naravno da radnik azila nije smeo da mu da psa“, kaže za KoSSev, direktor Komunalnog preduzeća „Raška“, Radomir Jaćović, koji kaže da je sa tim slučajem upoznat pre 15-ak dana kada je Vasiljević zakazao razgovor i izneo mu probem.

Navodi da je nakon što su saznali da pas više nije bio u azilu, zatražio od radnika koji su radili u tom periodu da mu podnesu pisane izjave.

Kaže da je te noći u Raški gorela deponija koja se nalazi nedaleko od azila, kao i da je jedan od radnika u tom trenutku prao boksove u kojima su smešteni psi.

„Međutim, u trenutku kada je otvorio boks pas je pobegao, verovatno uplašen zbog pucanja stakla na deponiji koja je gorela“, navodi Jaćović.

Tvrdi da je u okolini azila često prisutan čopor pasa, te da je, kako mu je preneo jedan od radnika, pas za kojeg se misli da je pripadao Vasiljevićima, pobegao sa tom grupom u nepoznatom pravcu.

Iako je radnik azila bio u obavezi da obavesti nadređene, to se te noći nije dogodilo, a zbog, kako Jaćović pretpostavlja, straha da ne izgubi posao. Tu informaciju njima je prenela porodica Vasiljević koja je sledećeg jutra, pri dolasku do azila uvidela da njihov pas više nije tu.

Vasiljević je u svojim optužbama rekao da mu je iz azila nuđeno četiristo evra, a potom, kada je odbio, i pas maltezer kao kompenzacija, što je, kako je rekao, takođe odbio.

Međutim, Jaćović za KoSSev kaže da upravo zbog toga što Vasiljevići nisu imali nikav dokaz da je pas njihov, kao i da pas nije čipovan, JKP nije u obavezi da nadoknadi štetu, te da im zvanično nije upućena nikakva kompenzacije. Međutim, ne isključuje to da mu je neko od radnika u azilu u svoje ime ponudio novac, ili psa kojeg je trebalo udomiti.

„Od mene kao odgovornog lica i Komunalnog preduzeća on nije dobio nikakvu ponudu, dok je možda neko od radnika koji je napravio pogrešku njemu ponudio neformalnu kompenzuju, štiteći sebe i svoj posao. A što se tiče maltezera, ne znam da li je to taj pas, ali mi imamo gomilu rasnih pasa i uopšte nije sporno da psa koji provede neko vreme kod nas može da udomi bilo ko. Tako da nije nerelno da je njemu neko ponudio da uzme drugog psa“.

Jaćović ne isključuje mogućnost da će pas biti pronađen, a kaže i da su obavestili sve radnike i poznanike da ukoliko primete psa koji odgovara opisu, obaveste Komunalno preduzeće.

„Ukoliko nekog sličnog psa primetimo, naravno da ćemo da obavestimo čoveka“.

Ujedno je apelovao na vlasnike pasa da čipuju svoje ljubimce kako ne bi dolazilo do sličnih situacija.

Pročitajte još:

U potrazi za zlatnim retriverom iz Raške do Mitrovice

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.