Diplomatija bez članstva u međunarodnim organizacijama i sa jednim „nezvaničnim“ priznanjem

Vlada Kosova

Izvor: KosovaPress (Tekst izvorno objavljen na srpskom je lektorisan)

Kosovo ove godine ponovo nije uspelo da se učlani ni u jednu međunarodnu oganizaciju. Štaviše, za razliku od prethodnih godina, sadašnja vlada Avdulaha Hotija izdala je okružnicu za sve institucije u zemlji – da se tokom jedne godine ne prijavljuju ni u jednu multilateralnu organizaciju, uključujući Savet Evrope, UNESCO i INTERPOL.

To je posledica Vašingtonskog sporazuma, na osnovu kog je Srbija prekinula kampanju za povlačenje priznanja Kosova. I osim priznanja Izraela, u koje Pokret Samoopredelenje sumnja, izvršna vlast nije uspela da obezbedi druga priznanja.

Krivica za to se svaljuje na slabo diplomatsko lobiranje institucija. U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova je takođe na meti kritika zbog angažovanja političkih militanata tokom protekle godine u kosovskoj diplomatskoj službi.

Ova dešavanja u okviru spoljne politike, političke stranke vide kroz različite perspektive, s obzirom na to da su na čelu resora tokom 2020. godine bila tri ministra, Bedžet Pacoli, Gljauk Konjufca, a sada aktuelna ministarka, Meljiza Haradinaj-Stubla.

Dok dve stranke, LDK i AAK, koje su bile deo vlade traže opravdanje za izostanak novih članstava u međunarodnim organizacijama, LVV i PDK kažu da je kosovska diplomatija ove godine pretrpela neuspeh.

Krueziju: U diplomatskom aspektu bili smo izuzetno neuspešni

Poslanica poslednjeg saziva skupštine iz redova LVV, Arbreše Krueziju-Hiseni (Arbëreshë Kryeziu Hyseni) kaže za KosovaPress da je zemlja zbog pandemije doživela zastoj u diplomatskom aspektu tokom 2020. godine, naročito, kako ona procenjuje, od juna nadalje kada je na čelo države došla Hotijeva vlada. Ujedno je dovela u pitanje čak i samo priznanje Izraela nakon svrgavanja tamošnje vlade.

„Nažalost, tokom 2020. godine, u diplomatskom aspektu, doživeli smo krajnju stagnaciju kao država. Nije bilo spoljne politike otkako je vlast preuzela ova ilegalna vlada koja nije preduzela nikakve konkretne postupke u pogledu spoljne politike i lobiranja da druge države priznaju našu zemlju. Dakle, nije da su odnosi izgrađeni i nije došlo do napretka u sferi diplomatije. To, pre svega, znači da je članstvo u međunarodnim organizacijama suspendovano, što znači da je to izazvalo veliko nazadovanje u pogledu našeg državnog napretka. […] Jedini potez koji je učinjen povodom sastanka u Vašingtonu 4. septembra, koji smo mi kao LVV pozdravili, bilo je priznanje od Izraela, a do kog nikada nije došlo. Štaviše, videli smo da je vlada u Izraelu pala i ostalo je pitanje šta se dogodilo sa ovim priznanjem. Čini se da je ono u ovom trenutku korišćeno za predizborne kampanje ljudi koji su bili umešani u ovo priznanje, ali koje nismo dobili“, kaže ona.

Musljiu-Šoši: 2020. godina bila je jedna od najtežih u pogledu spoljne politike

Članica rukovodstva PDK, Ariana Musljiu-Šoši (Musliu Shoshi), kaže da je prošla godina bila jedna od najtežih godina u pogledu spoljne politike.

„Naglašavam da je 2020. godina bila jedna od najtežih godina u pogledu spoljne politike. Uzimajući u obzir pandemiju ovde. Ali ono što karakteriše Hotijevu vladu, prema mojoj oceni, je potpisivanje sporazuma iz Vašingtona, kojim je suspendovano zahtevanje članstva u međunarodnim organizacijama, suspendovana međunarodna agenda i verujem da je bilo mogućnosti da se više radi u pogledu prijema u međunarodne organizacije. Takođe, povodom bilateralnih priznanja,moja ocena je da nije urađeno dovoljno, jer je postojala prilika da se više lobira za priznanja“, kaže ona.

Bisljimi: Kosovska diplomatija je degradirana, posebno u poslednje vreme

Pored kritike na račun diplomatskog militantizma, Faton Bisljimi (Bislimi) iz LDK navodi da će zemlji biti teško da se pridruži međunarodnim organizacijama, nezavisno od vladine okružnice.

„Moja procena je da je kosovska diplomatija, posebno u poslednje vreme, neizmerno degradirana. Nismo imali luksuz ili udobnost da se prema našoj spoljnoj službi odnosimo kao prema bilo kojoj kompaniji ili agenciji za zapošljavanje, bilo koje stranke da su u pitanju. Kosovska diplomatija ima poslednju šansu za buđenje i da se aktivira u službi građana Kosova i interesa države. […] Što se tiče članstva u međunarodnim organizacijama, trebalo bi da budemo svesni da je bilo teško postići bilo koje članstvo u međunarodnim organizacijama bez snažne podrške i lobiranja naših nezamenljivih saveznika kao što su SAD i EU. U nedostatku njihove volje i nemogućnosti da pomognu u ovom procesu, nama je teško da se učlanimo u međunarodne organizacije. Plus, dodajte ovde Vašingtonski dogovor koji nam daje pauzu od godinu dana kada su u pitanju zahtevi za članstva u međunarodnim organizacijama“, rekao je.

Kadrijaj: Za članstvo u međunarodnim organizacijama potrebno je istinsko lobiranje

U stranci koja vodi odeljenje za spoljne poslove kažu da je ministarka Haradinaj-Stubla bila aktivna u diplomatiji, ali i da su zbog pandemije neki procesi zaustavljeni.

Time Kadrijaj iz AAK-a kaže da članstvo u međunarodnim organizacijama zahteva temeljnu analizu pre apliciranja.

„Prijave za članstvo se ne podnose ad hoc. Moramo se pripremiti jer smo i za INTERPOL i za UNESCO zakazali. Potrebno nam je istinsko lobiranje, loša stvar je to što smo verovali da će ove zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova glasati Za, bez ikakvog lobiranja. Loša stvar je bila to što čak ni zemlje koje su nas priznale nisu glasale za nas. Za ovo mislim da je potrebno malo šire lobiranje, čak i u državama koje su priznale nezavisnost Kosova, a u onima koje nisu priznale, treba da se širi lobiranje i parlamentarna diplomatija kako bi bile aktivne u postizanju ciljeva pridruživanja međunarodnim organizacijama. Sada su, zbog pandemije, ovi procesi zaustavljeni, rekla sam da je ministarka bila vrlo aktivna, čak i tokom bilateralnih poseta velikim zemljama. Na svakom sastanku tražimo od EU da proširi svoj uticaj na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, posebno na onih pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a kako bi ga priznale“, rekla je.

KosovaPress nedeljama čeka na izjavu zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova po ovom pitanju, ali oni nisu odgovorili.

Za Kosovo je članstvo u nekoj od glavnih međunarodnih organizacija i dalje izazov, dok postoje poteškoće u obezbeđivanju novih priznanja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.