Dimitrov: Pomoć porodicama Kumanovske grupe nije u duhu evropske budućnosti

Nakon što je kosovska vlada izdvojila sredstva članovima porodice Kumanovske grupe, oglasila se makedonska vlada. Kritiku na račun ove odluke kosovskoj ministarki evropskih integracija, Durati Hodži, preneo je makedonski ministar spoljnih poslova, Nikola Dimitrov, tokom sastanka u Skoplju. 

Odluka Vlade Kosova nije u duhu izgradnje evropske budućnosti za region koja je zasnovana na vladavini prava, što je zajednički interes i Kosova i Makedonije – poručio je Dimitrov, saopšteno je iz makedonskog ministarstva.

Kosovska vlada izdvojila je gotovo 300.000 evra za porodice članova Kumanovske grupe, odnosno po 10.000 evra po porodici, a nakon što je početkom novembra makedonski sud osudio 33 člana ove grupe na ukupno 746 godina zatvora.

Kumanovska grupa, koju čine Albanci iz Makedonije i sa Kosova, učestvovala je u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu, sredinom maja 2015. godine, tokom kojih je, kako su mediji izvestili – poginulo 8 pripadnika makedonske policije i još 10 učesnika pucnjave, od kojih 9 sa Kosova. 

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, takođe je nakon odluke suda zatražio međunarodnu istragu, sa čim se složio i kosovski predsednik, Hašim Tači. Porodice su u Prištini održale i protest, dok su navijači u Gnjilanu, iz revolta na sudsku udluku – zapalili makedonsku zastavu. Danas je protest, kako prenose prištinski mediji, održan i u Beču, gde su demonstranti zahtevali oslobađanje osuđenih, a Makedoniju nazvali "šovinističkom državom". 

Foto: Protest u Beču/Gazeta ExpressPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.