Iz EU nove inicijative za podršku nezavisnim medijima na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija investiraće u nove inicijative kako bi podržala nezavisno novinarstvo, održive medijske kuće i podstakla saradnju između medija javnih servisa, saopšteno je iz ove komisije, a nakon konferencije "EU-Zapadni Balkan medijski dani", održane u Tirani. Za regionalnu obuku za mlade i unapređenje kvaliteta i profesionalnosti u novinarstvu EK izdvojiće dva miliona evra, za tehničku pomoć javnim servisima – milion i po evra, a za podršku civilnim organizacijama i medijima – četiri miliona. Sva tri programa počeće u prvoj polovini 2018, odnosno početkom naredne godine. Iz Evropske komisije podsećaju i da je sloboda medija jedno od političkih kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji.

Regionalni program obuke i podrške za poboljšanje kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu fokusiraće se na mlade novinare i novinare na sredini karijere i njihovo obučavanje za kvalitetno novinarstvo, kao i na poboljšanje kvalitativnih istraživačkih priča. 

Program tehničke pomoći za medije javnog servisa na Zapadnom Balkanu ima za cilj uspostavljanje standarda i najboljih praksi širom Zapadnog Balkana i zajednički referentni okvir za nezavisne i profesionalne medije, dodaju iz EK-a. 

Inicijativa će, navodi se, "generisati sinergiju između šest javnih servisa koji promovišu regionalne razmene o politikama i praksama".

"Ovo će pokrenuti novu fazu u procesu reforme medija, uključujući integrisane redakcije, uredničke smernice i dugoročne strategije. Konačno, program će proširiti saradnju na istraživačkom nivou u novinarstvu, mehanizmima za koprodukciju po odabranim temama i regionalnu razmenu digitalizovane arhive materijala," navodi se iz EK-a.

U okviru programa za podršku organizacija civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu, Komisija će u saradnji sa Evropskom zadužbinom za demokratiju obezbediti podršku takozvanim start-up-ovima i novim medijskim inicijativama. Podrška će biti pružena novinarima, blogerima i istraživačima u regionu.

Konferencija "EU – Zapadni Balkan medijski dani" održana je 9. i 10. novembra u Tirani i okupila je više od 250 predstavnika medijskih kuća i medijskih organizacija. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.