„Dijalog završiti priznavanjem Kosova od strane Srbije“

Srđan Darmanović Bedžet Pacoli
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Kosova

Okončanje dijaloga između Kosova i Srbije, koliko god taj put bio dug, mora da se završi priznavanjem Kosova od strane Srbije, ocenio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović. On je dodao da Crna Gora ima izvesnu zabrinutost oko mogućeg rešenja baziranog na razmeni teritorija, ali i da će da prihvati svaki dogovor jer, kako je ocenio, šta je dobro za susede dobro je i za Crnu Goru.

KoSSev: Sa šefom crnogorske diplomatije sastao se i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

Nakon sastanka sa Darmanovićem, Haradinaj je poručio da je imao „prijateljski sastanak“ koji će doprineti „produbljivanju bilateralnih odnosa, ekonomskoj saradnji i političkom partnerstvu“.

„Važni stubovi spoljne politike Kosova su mir, stabilnost i stvaranje dobrosusedskih odnosa sa zemljama regiona, to su zajedničke vrednosti koje delimo sa Crnom Gorom,“ napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

Ministar Darmanović, tokom zvanične posete Prištini, potpisao je sa svojim kolegom Bedžetom Pacolijem sporazum koji se odnosi na saradnju u kontekstu evroatlanstkih integracija.

“Crna Gora je mala država koja želi mir u regionu i ne odgovaraju joj krize, čak i kada se ne odnose na nas. Želimo našim susedima dobro – jer neće ni nama biti dobro ako nije našim susedima. Zato želimo da Srbija i Kosovo svoje odnose reše na najbolji mogući način”, rekao je Darmanović na konferenciji za štampu u Prištini, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem.

On je dodao da je normalno da kraj toga puta, „koji je verovatno dug“, podrazumeva da se mora završiti priznanjem Kosova od strane Srbije.

“Šta će biti u međuvremenu i koja će rešenja dovesti do rešenja problema između Srbije i Kosova, ne možemo da vidimo sasvim“, rekao je Darmanović, podsećajući da se rešenje dijaloga povremeno zasniva na teritorijalnim korekcijama.

“Imamo izvesne zabrinutosti oko mogućeg rešenja baziranog na razmeni teritorija jer to na Balkanu nije uvek najbolja ideja, ali šta bude bilo dobro za naše susede, ako se o tome dogovore, biće dobro i za nas”, zaključio je Darmanović.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.