Dijalog u Briselu: Priština očekuje uspostavljanje suda za "7 opština na severu"

U Briselu se danas kasno popodne, prvi put posle 31. marta 2014, nastavljaju razgovori Beograda i Prištine. Premijeri Srbije i Kosova – Aleksandar Vučić i Isa Mustafa sastaće se po prvi put, uz, takođe, prvo posredovanje šefice evropske diplomatije, Federike Mogerini, otkada je, krajem prošle godine od Ketrin Ešton preuzela funkciju šefice spoljne politike EU. Kosovska delegacija od današnjih pregovora u Briselu očekuje finalizaciju sporazuma o pravosuđu na Severu Kosova i očekuje da se uspostavi "sud za sedam opština na Severu", te da se otvori "Kancelarija osnovnog tužilaštva koja će delovati na severu". Priština je već nekoliko puta do sada najavila i da je jedna od mogućih tema razgovora zahtev Kosova za jedinstvenim telefonskim kodom. Istovremeno, kosovska opozicija snažno optužuje vladu da se razgovori u Briselu vode uz "potpuno zaobilaženje" kosovske skupštine, te da se sastanak odvija "daleko od očiju" javnosti. Aktivisti Samoopredeljenja su najavili i proteste u Briselu, za danas u 14 časova, ispred zgrade Evropske službe za spoljne poslove, gde se i održavaju pregovori. A Vlada Srbije je sinoć, takođe, najavila razgovore u Briselu, ne navodeći, međutim, detalje o temama razgovora. Ipak, iz Kancelarije za KiM, u proteklim danima najavljivano je više puta da će se razgovarati o pravosuđu i ZSO-u, ali su pominjane i druge teme, kao što je pitanje imovine i Trepče, položaj Srpske pravoslavne crkve i pitanje nestalih. U današnjoj vesti Bete koja je postavljena na zvaničnoj Internet stranici ove Kancelarije, navedeno je da su među glavnim temama ZSO i "dovršetak dobrim delom usaglašenog mehanizma pravosuđa koji obezbeđuje prava i interese Srba u sistemu Kosova." 

Predstavnici Albanaca sa Severa traže da se o raspuštanju civilne zaštite razgovara danas u Briselu

Predstavnici Albanaca sa Severa na hitnom jučerašnjem sastanku zatražili su raspuštanje civilne zaštite, "koja postoji u cilju sprečavanja Albanaca da se vrate na sever," piše RTK. 

Albanski predstavnici sa Severa, odnosno poslanici DPK, LDK i AAK u Skupštini opštine Severna Mitrovica, nakon hitnog sastanka u nedelju uveče, a kako navodi RTK, jedinstvenom odlukom su zatražili da "delegacija Kosova na čelu sa Premijerom Mustafom, na razgovorima koji će se održati danas u Briselu, hitno i bezuslovno zatraži uklanjanje barikade na mostu, na reci Ibar u Mitrovici."

Oni smatraju da je "barikada" – Park mira, postavljena "od strane onih koji znaju kako da sabotiraju sporazum i guraju Srbe u akcije koje su u suprotnosti sa evropskim vrednostima i Ustavom Republike Kosovo."

Zamenik predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica za manjine, Emir Azemi, izjavio je za KosovaPress da predstavnici Albanaca sa Severa takođe zahtevaju od delegacije Kosova da međunarodnu zajednicu podseti na "pokolj, koji se dogodio 4. februara 2000 – proterivanje Albanaca, koji su bili većina u tom delu grada do 2000. godine."

I sama Edita Tahiri je više puta od letos, kao i pred ovu rundu razgovora, pominjala da će kosovska strana tražiti razgovore o raspuštanju srpske civilne zaštite na Severu.


Pročitajte još: 

Sever Kosova više ne čine 4 opštine, već 7

Dijalog u Briselu: Pravosuđe skoro rešeno

Sud u Severnoj Mitrovici 1999-2014

"Dijalog sa Srbijom nastavlja se sutra u Briselu uz pomoć Federike Mogerini i Amerike. Nadam se definitivnom sporazumu o širenju kosovskog pravosudnog sistema na severu," napisao je kasno sinoć kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači na svom Tviter nalogu, koji je takođe i retvitovao poruku Medlin Olbrajt u kojoj ona obaveštava javnost da je doručkovala sa "svojom prijateljicom" Mogerini. 

I kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je za RTK potvrdila da je glavna tema prvog susreta srpske i kosovske delegacije u Briselu – pravosuđe, te da će teritorijalno-sudsko ustrojstvo Severa zapravo činiti sedam opština, a ne četiri. 

"Očekujemo da se na ovom sastanku finalizuje plan za ostvarivanje pitanja pravosuđa. Zatim, shodno Zakonu o sudovima Republike Kosovo, sledi uspostavljanje jednog osnovnog suda za sedam opština. Takođe, postojaće i Kancelarija osnovnog tužilaštva koja će delovati na severu. Praktično – imaćemo uspostavljanje jedinstvenog sistema pravosuđa i u severnom delu naše zemlje," rekla je Edita Tahiri juče za RTK. 

Jedna od mogućih tema pregovora u Briselu biće i početak sprovođenja plana o telekomunikacijama, dodala je Tahiri i istakla da se to odnosi na to da Kosovo od Međunarodne unije za telekomunikacije dobije međunarodni telefonski pozivni broj.

"To su sve teme o kojima će se razgovarati i, naravno, ovaj sastanak će poslužiti i za analizu dokle se stiglo sa primenom sporazuma iz Brisela, šta će biti vizija za budućnost i o kojim će se temama ubuduće razgovarati," kazala je Tahiri.


Samoopredeljenje: Današnji sastanak Beograda i Prištine nelegitiman i neprihvatljiv

Pokret "Samoopredeljenje" je na jučerašnjoj konferenciji za medije istakao da Mustafa nastavlja pregovore "tamo gde je Tači stao", a da je sadašnja kosovska vlada  "potpuno zaobišla" Skupštinu kada je u pitanju nastavak pregovora, kao i da to pokazuje da "Mustafina vlada u potpunosti nastavlja lošu vladu Hašima Tačija".

Zamenik predsednika ovog pokreta, Glauk Konjufca je izjavio da je bilo dovoljno vremena da plan dijaloga bude predstavljen Vladi i dodao:

"Mustafa i Tači idu na dijalog sa Vučićem i Dačićem bez dozvole Vlade i bez predstavljanja pogleda, platforme i svrhe. Nema zvaničnog dokumenta u Skupštini, čak ni u Vladi kada je u pitanju priroda dijaloga. Sutrašnji sastanak se odvija krišom od građana i institucija Kosova. Sutrašnji sastanak je nelegitiman i neprihvatljiv," izjavio je Konjufca na jučerašnjoj konferenciji za štampu, navedeno je u saopštenju na zvaničnoj Internet stranici Samoopredeljenja.

On je, međutim, podsetio i na to da je Mustafa jedan od onih koji je zajedno sa strankama kosovske opozicije potpisao sporazum o novom načinu vođenja dijaloga sa Beogradom, te da je on dva meseca kasnije "napustio potpisane principe" i nastavio dijalog na način na koji to radi Tači. 

Gazeta Express navodi i da su aktivisti pokreta "Samoopredeljenje", takozvanog centra u dijaspori, saopštili da će danas, u 14 časova, na kružnom toku ispred Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, protestovati. 

Prema saopštenju Samoopredeljenja, navodi ovaj kosovski portal, protesti se organizuju protiv pregovora srpske i kosovske delegacije.


Dijalog nakon 10 meseci zastoja zbog formiranja kosovske vlade

Teme dijaloga – ZSO i pravosuđe

Posle više različitih najava iz Beograda u proteklim danima o tome šta će biti teme sastanka – od Trepče i ostalih pitanja imovine, preko položaja Srpske pravoslavne crkve, pitanja nestalih, do pravosuđa i ZSO-a, u poslednjih nekoliko najava ostale su teme ZSO i pravosuđe.

Da će se danas nastaviti dijalog Beograda i Prištine, potvrdila je i srpska vlada koja je u svom sinoćnom saopštenju navela ko će predvoditi dva tima, te da je poslednja runda dijaloga održana 31. marta prošle godine, ali ne i detalje o temama o kojima će danas pregovarati. 

"U Briselu će sutra, nakon deset meseci zastoja, biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a timove će po prvi put predvoditi predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Isa Mustafa. U razgovorima, takođe po prvi put, posreduje šef evropske diplomatije, Federika Mogerini," navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije i dodaje: 

"Poslednja runda dijaloga održana je 31. marta prošle godine, pod pokroviteljstvom tadašnjeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton. Do zastoja u razgovorima je došlo zbog institucionalnog vakuuma u Prištini, usled zastoja u formiranju tamošnje vlade nakon pokrajinskih izbora."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.