Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u martu

"Razgovori između Beograda i Prištine sprovedeni su u konstruktivnom duhu i rezultirali su zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja i koraka koji treba da se reše kako bi se nastavilo sa radom na implementaciji i daljom normalizacijom odnosa," saopštila je portparolka Evropske unije, Maja Kocijančič, nakon završenih dvodnevnih razgovora u Briselu. Dijalog se nastavlja narednog meseca, najavljeno je takođe. Osim šturog birokratskog rečnika, nema drugih detalja o tome da li je i šta konkretno dogovoreno tokom razgovora. Ni Beograd, a ni Priština za sada se još uvek nisu oglasili. U međuvremenu agencija Tanjug je javila, a preneli mediji da su se delegacije Beograda i Prištine dogovorile da ne daju posebne izjave za medije tokom tehničkih razgovora u Briselu, već da EU, kao posrednik u razgovorima, izda zajedničko saopštenje. 

U martu će delagacije Beograda i Prištine  razgovarati o, dodaju iz EU, sprovođenju sporazuma o slobodi kretanja, IMB-u, Zajednici srpskih opština, mostu u Mitrovici, kao i sporazumu o energetici.

I sastanak Vučić i Tači u martu

Maja Kocijančič navela je za RSE da će se i sastanak na visokom nivou između predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, održati u martu.

"To bi trebalo da se desi sledećeg meseca. Još uvek nemamo detalje," rekla je Kocijančič.

Agencija Tanjug izvestila je večeras pozivajući se na neformalne izvore u Briselu da bi se susret, "istina neformalan", Vučića i Tačija, mogao desiti 1. marta u Sofiji.

O implementaciji istih sporazuma razgovaralo se i tokom danas završenih dvodnevnih razgovora.

Razgovori u okviru tehničkog dijaloga nastavljeni su posle više od godinu dana. Prethodno su prekinuti 16. januara, zbog ubistva Olivera Ivanovića, nakon čega je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, naveo da se dijalog neće nastaviti sve dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića. 

Ipak, nešto manje od mesec dana kasnije, Đurić je saopštio javnosti: "Obavestili smo Brisel da smo spremni za nastavak dijaloga."

Iz delegacije Beograda naveli su, potom, i da će, kako su to preneli beogradski mediji, a što nije navedeno u zvaničnoj najavi o razgovorima dostavljenoj medijima, tokom najnovijih sastanka u Briselu tražiti i informacije o tome dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Ivanovića.

Za sada, međutim, nema informacija kakvi su odgovori po ovom pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.