Dijagnostika kovida – šta to pokazuje skener što ne pokazuje rendgen

Foto: RTS, printscreen

Načelnik dijagnostičko-radiološkog centra u KBC Dragiša Mišović Đorđe Lalošević je rekao da su pregledi skenerom važni zbog praćenja kovid pacijenata i zbog određivanja vrste terapije.

Đorđe Lalošević je rekao da se na običnom rendgenskom snimku neke stvari ne vide, i da zbog toga u KBC Dragiša Mišović insistiraju na skeneru.

Objasnio je da se tu nepogrešivo vidi kada postoje odrđene promene na plućima koje su tipične za kovid pacijente i nalaze se na određenim mestima.

Kako je rekao, posle velikog broja pacijenata, sa velikom sigurnošću može da se kaže da li je neko kovid pacijent ili ima neku drugu vrstu upale pluća.

Lalošević je istakao da ne postoje dva ista čoveka, ali da se na osnovu pregleda može predvideti koji tokom će da ide bolest.

Rekao je da je najveći broj pacijenata koji je bio na respiratorima u toj ustanovi 57.

Kaže da promene na plućima ostaju i posle kovida, ali ne tako često. Kako ističe, reč je o malim fibroznim promenama koje se mogu videti posle izvesnog vremena, ali kod određenog broja pacijenata javlja se fibroza pluća.

Govorio je i o virusu gripa ističući da je to nešto što će praviti velike probleme. Navodi da se na skeneru može prepoznati o kom virusu je reč i da su napravljena i stručna predavanja koja govore o tim razlikama.

Lalošević je rekao da za sada u Srbiji situacija nije toliko strašna kao u regionu, ali da moramo da vodimo računa i da pravilno nosimo maske.

Upozorava da nas čeka težak period i navodi da nije bitno da li je virus izašao iz laboratorije ili je nastao prirodnim putem, već je bitno da je on tu i da moramo da se borimo protiv njega, a najlakši način je nošenje maske.

„Moramo sprečiti virus, jer natrpaćemo sve bolnice sa kovid pacijentima i ljudi sa drugim problemima neće moći da se leče“, naveo je Đorđe Lalošević.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.