Deo Gračanice pet dana bez vode

padaliste_bez_vode_4
FOTO: Gracanicaonline

Oko 400 stanovnika četiri stambene zgrade u naselju Padalište u Gračanici već pet dana, kako tvrde, nemaju vode. U naselju živi i oko 90 dece. I pored obraćanja lokalnoj samoupravi i kancelariji Regionalnog vodovoda u Gračanici, rešenje problema nije na vidiku, piše Gracanicaonline.

U jeku epidemije korona virusa, kada je lična higijena ključni faktor u sprečavanju zaraze, meštani Padališta koji žive u četiri stambene zgrade, pet dana nemaju vodu.

„Situacija je vrlo opasna. Ovde ima 80 stanova i skoro 90 dece. Vrlo je važno održavati higijenu u ovoj vanrednoj zdravstvenoj situaciji, a to je u ovim uslovima nemoguće. Apelujem na sve nadležne da preduzmu sve mere kako bi se u našem naselju rešio problem vodosnabdevanja“, poručuje dr Boban Tokić, koji sa porodicom živi u ovom naselju.

U Opštini Gračanica su meštanima, kako sami kažu, rekli da oni nemaju nadležnost nad vodosnabdevanjem. Svesni da je nivo Gračaničkog jezera, odakle se Gračanica snabdeva vodom, niži nego što je uobičajeno za ovo godišnje doba, stanovnici Padališta ipak misle da u Regionalnom vodovodu nisu korektni i da se prema svim građanima ne odnose podjednako.

„Dok ovde u komšiluku ljudi polivaju bašte i peru automobile vodom iz gradskog vodovoda, mi nemamo ni vode za piće, ni da operemo ruke, ni da okupamo decu i sebe“, kaže jedna meštanka.

Slavoljub Jovanović tvrdi da su obavestili direktora javnih službi u Opštini Gračanica Vladicu Trajkovića i šefa gračaničke kancelarije Regionalnog vodovoda Hasana Behljuljija.

„Navodno su nam pustili vodu, došla je samo na prvi sprat, ali pritisak je bio katastrofalan. Mašina za veš nije mogla da radi, ali oni imaju opravdanje kao da smo mi dobili vodu. Mi smo svesni situacije sa vodom i da nije bilo padavina, ali neka nađu rešenje za sve jednako. Poslednja varijanta je cisterna sa vodom“, kaže Jovanović.

Meštani su se sinoć okupili ispred zgrada u kojima žive, u znak protesta i kako bi skrenuli pažnju nadležnima da je situacija neizdrživa. Tvrde da se u blizini nalazi šahta sa ventilom koji je potrebno samo malo više odvrnuti i oni bi dobili vodu, ali iz vodovoda to ne žele da učine. Iz kojih razloga, stanovnici Padališta ne žele da spekulišu.

Danas su za 18 časova takođe zakazali okupljanje, na koje će pozvati i predstavnike lokalne samouprave koji bi, kako kažu meštani, institucionalno i razgovorom sa predstavnicima Regionalnog vodovoda u Prištini, mogli da reše problem. Zadovoljni bi bili, dodaju, kada bi barem nekoliko sati dnevno imali vodu, kako bi mogli da obave najosnovnije potrebe.

Kako saznaje Gracanicaonline, već nekoliko dana i meštani Sušice imaju problem sa vodosnabdevanjem. U međuvremenu se kroz Gračanicu postavljaju nove vodovodne cevi.

Gracanicaonline

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.