Zeri: Optužnica protiv 33 osobe, među njima službenici granične policije u Zubinom Potoku

Specijalno tužilaštvo Kosova
Foto: Gazeta Express Specijalno tužilaštvo Kosova

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 33 osobe optužene za krivična dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „uzimanje mita“, „krijumčarenje robe“ i „neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“, prenosi Zeri.

Prema saopštenju Specijalnog tužilaštva, 5 od 33 lica protiv kojih je podignuta optužnica, od 2017. do maja 2019. godine, neprekidno, u saradnji sa optuženim D.V., koji je u bekstvu, u svojstvu službenih lica, koristeći svoju službenu dužnost ili ovlašćenja, namerno nisu izvršavala zakonom propisane dužnosti i nisu izvršavala svoje službene dužnosti, a u cilju sticanja koristi za sebe ili za drugo lice.

„Gore pomenuti zloupotrebili su svoju službenu dužnost i ovlašćenja tako što su dozvolili i omogućili krijumčarenje raznih roba kao što su životinje, gorivo, alkoholna i bezalkoholna pića, kao i namirnice iz Srbije u Republiku Kosovo i obrnuto, ilegalnim putevima, dok su bili na službenoj dužnosti, nadgledanjem puteva graničnog pojasa, tako da su omogućili nelegalno pribavljanje imovine okrivljenim D.I., B.R., D.D., M.R., M.R., Z.V. i drugim licima kao prevoznicima, izbegavajući carinsku kontrolu i carinjenje povodom uvoza robe, čime su naneli značajnu materijalnu štetu budžetu Republike Kosovo. Ovim radnjama okrivljeni su u saizvršilaštvu počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 422. stav 1. u vezi sa stavom 2. – 2.2 i članovima 81 i 31 KZK“, navodi se u saopštenju.

U nastavku portal Zeri objavio je saopštenje Specijalnog tužilaštva:

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini – Posebno odeljenje, protiv trideset tri (33) osobe sa inicijalima Z..S, B.N., A.H., A.M., M.M., O.K., R.M., D.S., D.K., J.S., Z.B., B.M., B.M., A.P., Z.R., K.S., R.K., V.T., B.T., L.V., B.M., B.L., N.G., I.J., J.M., M.J., N.B., N.J., S.I., Xh.J,, A.I., B.U., B.M. i F.I., za krivična dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „primanje mita“, „krijumčarenje robe“ i „neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“.

Specijalno tužilaštvo objavljuje mišljenje da optuženi Z.S., B.N., M.M., A.M. i A.H. od 2017. do maja 2019. neprekidno, u saradnji sa okrivljenim D.V., koji je u bekstvu, u svojstvu službenih lica, koristeći svoju službenu dužnost ili ovlašćenja, namerno nisu izvršavali zakonom propisane dužnosti i nisu izvršavali svoje službene dužnosti u cilju sticanja koristi za sebe ili za drugo lice.

Pomenuta lica su zloupotrebila službenu dužnost i ovlašćenja tako što su dozvolila i omogućila krijumčarenje raznih roba kao što su životinje, gorivo, alkoholna i bezalkoholna pića, kao i namirnice iz Srbije u Republiku Kosovo i obrnuto, ilegalnim putevima, dok su bili na službenoj dužnosti nadgledanja puteva pograničnog pojasa, tako da su omogućili sticanje ilegalne koristi okrivljenima D.I., B.R.., D.D., M.R., M.R., Z.V. i za druga lica, kao prevoznika robe, izbegavajući carinsku kontrolu i carinjenje povodom uvoza robe, nanevši značajnu materijalnu štetu budžetu Republike Kosovo. Ovim radnjama okrivljeni i saizvršioci počinili su krivična dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422. stav 1. u vezi sa stavom 2. stav 2.2 i članovima 81 i 31 KZK.

Takođe, okrivljeni su u istom periodu, kontinuirano i istovremeno, u svojstvu službenih lica, a u svrhu sticanja ilegalne imovinske koristi, primali novac da ne bi postupili po službenoj dužnosti, tako da su optuženi D.I., B.R., D.D., M.R., M.R., Z.V. i druga lica, kao prevoznici robe, za prolazak vozila sa robom, a izbegavajući carinsku kontrolu i carinu u slučaju uvoza robe, primili različite količine novca kako bi postupali protivno njihovoj službenoj dužnosti. Ovim radnjama, okrivljeni u nastavku i saizvršilaštvu počinili su krivična dela, „primanje mita“ iz člana 428 stav 2, u vezi sa članovima 81 i 31 KZK.

Optužena službena lica O.K., R.M., D.S., D.K., J.D., Z.B., B.M. i A.P. od 2017. do maja 2019. godine, kontinuirano i u punoj saradnji, sa D.I., B.R., D.D., M.R., M.R., Z.V. i drugim licima kao prevoznici robe, izbegavali su carinsku kontrolu i carine prilikom uvoza robe. Tim postupcima počinili su krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422. stav 1. u vezi sa stavom 2. – 2.2 i članom 81 KZK.

Od 2017. do maja 2019. godine, okrivljena službena lica, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dobijali su i primali novac na način da kao službena lica postupaju ili se ponašaju suprotno svojim službenima dužnostima, tako da su od optuženih D.I., B.R. D.D., M.R., M.R., Z.V. i drugih lica kao prevoznika robe, za prolazak vozila sa robom koja izbegavaju carinsku kontrolu i carine pri uvozu robe, prihvatili – primili različite količine novca kako bi postupali suprotno svojim dužnostima. Tim postupcima počinili su krivično delo i „Davanje mita“ iz člana 428. stav 2. u vezi sa članom 81 KZK.

Od 2017. pa do maja meseca 2019, u kontinuitetu, okrivljeni su u saizvršilaštvu u svojstvu službenih lica u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, uzeli – primili novac, na taj način što su oni kao službena lica postupili ili nisu postupili, u suprotnosti sa njihovim službenim dužnostima, tako što su od okrivljenih D.I., B.R., D.D, M.R., M.R.,Z.V., i drugih lica kao prevoznika roba, za prelaz vozila sa robom izbegavajući carinsku kontrolu i carinske tarife prilikom uvoza robe, primili-uzeli različite iznose novca postupivši u suprotnosti sa njihovom službenom dužnošću. Ovim radnjama su učinili produženo krivično delo „primanje mita“ iz člana 428 stav 2 u vezi sa članom 81 KZK.

Optuženi I.J., A.I., F.I., B.U., N.J., Xh.J., M.J., N.B., B.M., J.M. i S.I., su od 2017. do maja 2019. godine, kontinuirano i u dogovoru sa optuženima D.I. i B.R., koji su u bekstvu, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, krijumčarili životinje iz Republike Srbije u Republiku Kosovo, izbegavajući carinsku kontrolu i carine prilikom uvoza robe, kako bi optuženi M.J., N.B., B.M., J.M., S.I., otputovali u Srbiju gde su kupili životinje, a zatim su iste životinje u skladu sa sporazumom predate optuženima D.I. i B.R., koji su švercovali životinje preko granice ilegalnim putevima, sarađujući sa optuženima u svojstvu službenih lica Kosovske policije u SPMK – Zubin Potok. Zatim su optuženi I.J., A.I., F.I., B.U., N.J., Xh.J., odvezli životinje sa farmi optuženih D.I., B.R. i predali ih vlasnicima, u sela Pasome (Pasomë) i Okraštica ( Akrashtica) u opštini Vučitrn i selo Stankovce (Sankovc) u opštini Glogovac (Drenas).

Ovim radnjama okrivljeni su u saizvršilaštvu i u nastavku izvršili krivična dela „Krijumčarenje robe“ iz člana 317 stav 1, u vezi sa članovima 81 i 31 KZK.

Dana 28.05.2019. u selu Košutovu, u opštini Mitrovica, povodom naloga za kontrolu Kosovske policije, kod okrivljenog je pronađeno i oduzeto vatreno oružje AK-47 sa serijskim brojem A-33013, jedna puška M-48 sa serijskim brojem 61075, 12 metaka za automatsku pušku, 30 metaka za M-48, jedan deo (nastavak za) automatsku pušku, koji je kritičnog dana posedovao bez odgovarajućeg odobrenja i dozvole i protivno važećem zakonu o oružju. Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično delo „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“ iz člana 374. stav 1. KZKK.

Takođe, 28.05.2019. godine, u selu Košutovo, opština Mitrovica, povodom naloga za kontrolu Kosovske policije, pronađena je i oduzeta od okrivljenog lovačka puška tipa „Zastava“ sa serijskim brojem 19247 i dva tovara kalibra 12 mm, koje je kritičnog dana posedovao bez odgovarajućeg odobrenja i dozvole i protivno važećem zakonu o oružju. Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično delo „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“ iz člana 374. stav 1. KZK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.