Demograf: U Srbiji možda 80.000 ljudi manje na kraju godine

Bebe porodilište
Porodilište/Foto: Z. Ilić

Demograf, Goran Penev, ocenio je da podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o broju umrlih i rođenih u prvih pet meseci ove godine pokazuju da je moguće da na kraju godine Srbija ima 80.000 manje stanovnika.

On je izjavio da podaci upućuju da je maja 2021. prekinut vrlo nepovoljan trend smrtnosti zabeležen u martu i aprilu.

Penev je agenciji Beta kazao da je u Srbiji u maju umrlo 10.525 osoba, što je smanjenje od nešto preko 2.000 umrlih u odnosu na stanje iz marta i aprila ove godine.

„Međutim, i taj manji broj umrlih u maju je za oko četvrtinu veći od broja umrlih u istom mesecu prošle i pretprošle godine, odnosno veći i od bilo kog mesečnog broja umrlih u 2019. godini“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, broj živorođenih u maju (4.762) je neznantno veći nego u aprilu, ali je 2,7 odsto manji nego maja 2020. godine, a čak za 13 odsto manji nego istog meseca 2019.

„Takva kretanja osnovnih vitalnih događaja su prošlog meseca rezulitirala više nego dvostruko većim brojem umrlih nego živorođenih (221 umrlih na 100 živorodjenih), to jest negativnim mesečnim prirodnim priraštajem od blizu 5.800 lica. Stanje je još nepovoljnije ukoliko se ono posmatra od početka 2021. godine. Tada je za samo pet meseci broj umrlih bio za 33.000 veći od broja živorođenih“, kazao je Penev.

O razmerama ovogodišnjeg negativnog prirodnog priraštaja, dodao je on, vrlo ilustrativan je podatak da je za celu 2019. godinu iznosio 37.000.

„Predviđanja za 2021. svakako nisu ohrabrujuća. Ukoliko bi se zadržao ovogodišnji prosečan dnevni negativan prirodni priraštaj, do kraja godine, razlika izmedju broja umrlih i broja živorođenih bi mogla da dostigne 80.000“, ocenio je demograf.

Prilikom postavljanja takvih demografskih prognoza, objasnio je Penev, treba voditi računa da se radi o prethodnim podacima, kao i da su, s obzirom da je pandemija kovida-19 i dalje u jeku, mogući nepovoljniji, ali možda i povoljniji scenariji od sada očekivanih.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.