Kićmari: Kosovo se od septembra može prijaviti za prijem u međunarodne organizacije

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Od septembra, Kosovo može slobodno da priprema zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama, tamo gde smatra da je to u interesu države. To kaže direktor Diplomatske akademije Kosova Sabri Kićmari (Kiçmari), dodajući da takve akcije treba preduzimati u skladu sa Sjedinjenim Američkim Državama i prijateljskim zemljama Kosova koje su deo Evropske unije. U intervjuu za KosovaPress, bivši ambasador Kićmari govori o izazovima Kosova u spoljnoj politici i prioritetu koji ima dok vodi akademiju.

Vašingtonskim sporazumom, potpisanim 4. septembra 2020, Kosovo se složilo da se godinu dana ne prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama. Ova obaveza preuzeta je u zamenu za to da Srbija zaustavi kampanju protiv priznavanja Kosova od strane različitih država.

Diplomata Sabri Kićmari kaže da nakon isteka mandata u septembru ove godine, Kosovo može započeti postupak za članstvo tamo gde to smatra u interesu države.

Kićmari: Lično mislim da od septembra Kosovo može da se prijavi za članstvo u međunarodnim organizacijama

„Ja lično mislim da je od septembra Republika Kosovo potpuno slobodna da na međunarodnom nivou nastavi sa prijemom u međunarodne organizacije na bilo kom nivou za koji smatra da je od interesa, ali to je lično mišljenje, dok za zvanične stavove sigurno ima nadležnih predstavnika koji imaju institucionalni kapacitet za donošenje tih odluka … Naši stavovi po ovom pitanju moraju se u potpunosti usaglasiti sa našim prijateljima, Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evropske unije, a siguran sam da će i ministarka i premijer, u svojim komunikacijama, na njihovim zvaničnim sastancima sa predstavnicima SAD i prijateljskim zemaljama Evropske unije, izlistati dovoljno argumenata za važnost pristupanja Kosova u međunarodne organizacije“, kaže Kićmari.

Po stupanju na mesto ministra spoljnih poslova, Donika Gervala otpustila je 12 ambasadora, politički imenovanih, čiji će se povratak, kako je rekla, izvesti do 30. avgusta ove godine.

Kićmari kaže da bi novi ambasadori trebalo da budu imenovani u skladu sa zakonom, koji predviđa da 50% od njih budu karijerni ambasadori, a još 50% je političkih imenovanih.

Predsednik Diplomatske akademije Kosova kaže da će ova institucija imati programe obuke za imenovanje novih ambasadora, kako bi ih pripremila za predstavljanje Kosova u inostranstvu.

Govoreći o položaju Kosova u međunarodnoj areni, bivši ambasador Kićmari kaže da zemlja ne stoji loše i uprkos oštroj reakciji Srbije, Kosovo je uspelo da obezbedi priznanje i članstvo u važnim organizacijama.

Kićmari: Članstvo u Ujedinjenim nacijama nije preduslov za državnost Kosova

„Ako me pitate da li je postojala prilika da se učini više, bez dileme da jeste, u ovom kontekstu se to može reći, ali nije da je status Kosova prenizak u međunarodnim odnosima… Članstvo u Ujedinjenim Nacijama nije preduslov za državljanstvo, Kosovo se može razvijati kao država sa dostojanstvom države i može imati svoj status na nivou međunarodnih odnosa čak i bez članstva u Ujedinjenim nacijama, jer članstvo u Ujedinjenim Nacijama ne zavisi od Kosova. Na žalost ne zavisi ni od naših prijatelja, Sjedinjenih Američkih Država, koje su jedna od država koje podržavaju Republiku Kosovo, kao ni od Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, koje podržavaju našu državnost, ali kažem da ove dve države, Rusija i Kina, imaju pravo veta. One blokiraju članstvo, no ovo nije preduslov za državnost Kosova“, rekao je on.

Diplomata Kićmari kaže da će se napori Srbije da ometa napredak Kosova u međunarodnoj areni nastaviti, ali prema njegovim rečima, Kosovo ima sigurno mesto u grupi demokratskih država i trebalo bi da se ponaša kao odgovorna država.

Kićmari: Biće žestoka bitka Srbije da spreči uspostavljanje Republike Kosovo u međunarodnim odnosima

„Biće to žestoka bitka, bez dileme, između nas i Srbije, nas za uspostavljanje statusa države Kosova u međunarodnim odnosima i za Srbiju da u međunarodnim odnosima spreči uspostavljanje Republike Kosovo, kroz priznanje u međunarodnim organizacijama. Moja očekivanja su da će se ova diplomatska bitka nastaviti, mi smo predodređeni kao država da nastavimo ovu bitku i u njoj smo na pravoj strani, naroda koji je 2008. godine putem izabranih predstavnika odlučio da proglasi nezavisnost i ima podršku od preko 95% nacija i ima punu podršku da bude nezavisna i suverena država, niko to ne može da zaustavi, pa ni Srbija to ne može da spreči“, kaže Kićmari.

Govoreći o ulozi Diplomatske akademije Kosova, Kićmari kaže da će ova institucija kontinuirano pripremati analize koje će dostavljati ministarki spoljnih poslova i kabinetu premijera, u vezi sa određenim akcijama u spoljnoj politici i diplomatiji.

Kićmari: Diplomatska akademija će povećati intenzitet obuke

„Ono što pokušavam, recimo kao inovaciju da unesem na akademiju je nastavak i povećanje intenziteta obuke, i u ovom kontekstu tematska orijentacija na određene teme kao što su javna diplomatija, posebna obuka za javnu diplomatiju, ekonomska diplomatija, kulturna diplomatija. Fokus na te teme će se dogoditi, još planiramo, to će se dogoditi brzo i obuka državnih predstavnika povodom imenovanja, recimo u slučaju da će za ambasadora biti politički imenovani kao što ste pomenuli, naravno diplomatija će raditi na njihovom profesionalnom usavršavanju pre nego što krenu u misiju“, kaže on.

Najavio je da će akademija godišnje organizovati dve naučne konferencije na koje će pozivati naučnike za spoljnu politiku i diplomatiju. Jedna je održana ove nedelje u Prištini, na temu „Spoljna politika Kosova – proaktivni pristup“ .Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.