Delegacija nemačke hrišćansko-demokratske unije u poseti Visokim Dečanima

Manastir Visoki Dečani
Foto: Fejsbuk, Manastir Visoki Dečani

Grupa viših zvaničnika i starijih članova nemačke Hrišćansko-demokratske unije na čelu sa potpredsednikom Evropskog parlamenta Rajnerom Vilandom (Reiner Wieland), posetila je danas manastir Visoki Dečani. O aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o samom manastiru, razgovarali su sa igumanom manastira, arhimandritom Savom Janjićem.

U objavi ovog manastira na svojoj Fejsbuk stranici, navedeno je da je otac Sava Janjić, sa gostima razgovarao o „nezavidnom položaju Srba i naših svetinja na КiM u današnjem Кosovu, kao i opasnostima teritorijalno-etničke podele, koja bi neizbežno izazvala iseljavanje većine srpskog stanovništva“.

Nemački političari upoznati su i sa stavom Sabora Srpske Pravoslave crkve koja takođe, kako se navodi, „decidno ostaje protiv bilo kakve podele ili razgraničenja, ali i protiv priznanja Kosova od strane Srbije jer se ovde u poslednjih dvadeset godina Srbi otvoreno tretiraju kao drugorazredno stanovništvo na ‘etnički albanskoj teritoriji’.“

Potreba za vladavinom i poštovanjem prava, istinskim dijalogom i pomirenjem

Sa gostima se razgovaralo o potrebi procesa istinskog dijaloga i pomirenja, ali i vladavini prava kao i poštovanju ljudskih i verskih prava, a ne, kako ocenjuju dalje u manastiru, ishitrenim rešenjima.

Gosti su bili oduševljeni ovim biserom srednjovekovne srpske pravoslavne duhovnosti i umetnosti, prenose utiske Dečanci i dodaju:

„Otišli su, nadamo se, sa jednim novim iskustvom u razumevanju problema na zapadnom Balkanu. Dečani, kao i uvek, govore mnogo glasnije od političke demagogije koja se uporno širi na štetu običnog naroda na КiM bez obzira na njihovu etničku ili versku pripadnost“.

Manastir Visoki Dečani je pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine. Od 1999. godine nalazi se pod vojnim obezbeđenjem zbog četiri oružana napada koja su se od tada dogodila na manastir i pokušaja terorističkog napada 2016. godine od strane grupe naoružanih kosovskih islamista. Manastir Visoki Dečani je iz prve polovine 14. veka i spada u najznačajnije kulturno-istorijsko versko nasleđe hrišćanske civilizacije i srpskog naroda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.