Završena poseta mališana sa KiM Republici Srpskoj: „Oni se danas vraćaju u svoju stvarnost“

Deca u poseti Republici Srpskoj
Foto: Odbor za Kosovo i Metohiju

Nakon sedmodnevnog boravka u Republici Srpskoj, u Višegradu je organizovan ispraćaj za više od 1.300 dece, nastavnika, mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja sa Kosova i Metohije koji se danas vraćaju svojim kućama. Osma po redu poseta, organizovana u sklopu projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, uspešno je okončana, a zadovoljni su i gosti i domaćini, poručuje organizator – predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, Milorad Arlov.

Pre nedelju dana iz Kosovske Mitrovice put Republike Srpske krenulo je 20 autobusa sa decom, nastavnicima, i decom sa roditeljima iz Udruženja „Podrži me“ sa cele teritorije Kosova i Metohije. Centralni doček upriličen im je u Višegradu.

Gosti sa KiM su tokom sedam dana boravili u Višegradu, Trebinju, Han Pijesku, Palama, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Stanarima, Brodu, Derventi, Modriči, Šamcu, Prnjavoru, Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Prijedoru i Doboju. Družili su se sa svojim vršnjacima i uživali u upoznavanju novih gradova i predela.

Tako su deci iz Velike Hoče, Orahovca i Kosova Polja, koja su boravila u Prijedoru, domaćini bili vršnjaci iz Osnovne škole „Desanka Maksimović“. Tokom svog boravka posetili su Nacionalni park „Kozara“ i upoznali su se sa istorijom ovog kraja.

Direktor OŠ „Ugljare“ iz Kosovog Polja, Goran Jović, u ime škole, dece i roditelja zahvalio se domaćinima koji su ih, kako je rekao, prihvatili sa zadovoljstvom i velikim gostoprimstvom. 

„Oni su na trenutak vratili našoj deci osmeh na lica i oni su zaboravili nedaće i probleme sa kojima se svakodnevno susreću na Kosovu“, rekao je Jović. 

U okviru ovog projekta, a po prvi put, u centru „Sunce“, u Prijedoru, boravilo je i 25 dece sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji iz Udruženja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice. 

Ostali mališani, u pratnji svojih nastavnika, posetili su druge krajeve Republike Srpske i imali priliku da se druže sa svojim vršnjacima.

Sedam dana kasnije, došlo je vreme rastanka, koji je, po rečima učiteljice Aleksandre Živković iz Zvečana bio „jako emotivan“.

„Deca su srećna i zadovoljna boravkom u Višegradu, gde su stekla puno prijatelja. Rastanak je bio jako emotivan. Želim da se zahvalim porodicama koje su našu decu prihvatile, načelniku opštine Višegrad, Mladenu Đureviću i Miloradu Arlovu“, poručila je Živković.

U obraćanju prilikom današnjeg ispraćaja u Višegradu, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, Milorad Arlov zahvalio se svim gradovima koji su otvorili svoja vrata, kako je rekao, deci sa Kosova i Metohije.

„Oni se danas vraćaju u svoju stvarnost. Nažalost, kod njih nije slobodno kao kod nas. Želimo im srećan put i da ovaj projekat nastavimo i sledeće godine“, poručio je.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će ovaj projekat biti nastavljen i narednih godina.

„Verujem da deca iz Višegrada nose lepe utiske i da će dolaziti i narednih godina. Opština Višegrad će biti domaćin, a centralni doček će svake godine biti u Andrićgradu“, naveo je Đurević i dodao da je on bio domaćin trojici dečaka sa KiM, te naglasio da je to lepo poznanstvo.

Deca u poseti Republici Srpskoj
Foto: Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.