Delegacija Evropske komande Oružanih snaga SAD u poseti Srbiji, u Prištini američki senatori i predsednik američkog Komiteta za oružane snage

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je u utorak da ove nedelje u zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije boravi delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, u cilju razmene iskustava u oblasti traganja i spasavanja.

„Tokom posete biće razmatrana ključna pitanja od značaja za bezbednu i efikasnu realizaciju borbenog traganja i spasavanja i mogućnosti za dalju saradnju vazduhoplovnih snaga Srbije i SAD u toj oblasti. Slične operativne procedure koriste se i prilikom angažovanja helikoptera u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama“, navodi se u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Iz Ambasade SAD saopštili su za Tango 6, specijalizovani portal za teme vazduhoplovstva, da će specifičnost aktivnosti biti zajednički formacijski let američkog helikoptera HH-60G Pi houk (Pave Hawk) i Erbasa H145M srpskog RV i PVO iz 119. mešovite helikopterske eskadrile „Zmajevi“.

Američki helikopter koji će učestvovati na vežbama, navode, stigao je iz NATO baze u Avijanu, u Italiji.

„Aktivnost je deo tekuće i rastuće vojne saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u ovom domenu sa posebnim fokusom na razmeni iskustava profesionalaca u primeni operativnih procedura i planiranja u izvršavanju operacija traganja i spasavanja iz helikoptera. Takođe uključuje korišćenje moderne opreme koja obezbeđuje potragu, lociranje i izvlačenje vojnika iz nepristupačnog terena u svim meteo uslovima“, prenosi Tango 6 objašnjenje iz Ambasade SAD.

Težišne aktivnosti, navodi Ministarstvo, realizuju se na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, na jugu Srbije.

Za to vreme, u Prištini boravi delegacija američkih kongresmena koje predvodi senator Džek Rid, koji je predsednik Komiteta za oružane snage u Senatu SAD.

FOTO: Kabinet kosovske predsednice

SAD nemaju većeg saveznika u regionu od Kosova, poruka je koju je kosovska predsednica Vjosa Osmani uputila ovoj delegaciji.

Ona se zahvalila senatoru Ridu na podršci SAD Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), naglasivši da je cilj Kosova članstvo u NATO, kao i članstvo u Savetu Evrope i EU.

Kako javljaju mediji u Prištini, Ridu je kazala i da je Kosovo „preduzelo korake za poboljšanje“ situacije na Severu, ali da Srbija „destabilišuće deluje“ ukazavši i na njenu saradnju sa Rusijom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.