Delavi posle Haradinajeve pretnje: U Evropi nema mesta opasnoj retorici o etničkom čišćenju

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi (Greg Delawie), oštro je osudio izjavu Dauta Haradinaja o etničkom čišćenju na Kosovu u slučaju da njegov brat Ramuš bude izručen Srbiji.

"Na dan kada slavimo Ustav Kosova, jedan političar preti etničkim čišćenjem. Tako opasnoj retorici nema mesta u Evropi," napisao je Delavi na svom Tviter nalogu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je u petak, u emisiji "Infobox" na TV Dukađini, izjavio da na Kosovu "neće biti ni jednog Srbina", ukoliko Ramuš Haradinaj iz Francuske bude bio izručen Srbiji.

Apelacioni sud u Kolmaru odlučio je u četvrtak da Haradinaj ostane u Francuskoj i čeka naredno ročište, 27. aprila, na kojem i sud trebalo da se donese odluku o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj je optužen za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998. i 1999. godine, a uhapšen je 4. januara na aerodromu u Bazelu, po Interpolovoj poternici Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.