Vrbica u Zvečanu: Mali humanitarci pomažu rukotvorinama!

Danas se proslavlja Lazareva subota, među pravoslavnim vernicima poznatija kao Vrbica – praznik dece. Njemu se upravo posebno raduju najmlađi, obeležavajući ga nošenjem venaca cveća, grančica vrbe, ali i zvončića. Lazareva subota obeležena je i na Severu Kosova i Metohije. U Zvečanu, ipak, nešto drugačije, nego što je to bio slučaj prethodne godine. Ovog puta najmlađi Zvečanci iz vrtića "Lane", su uz tradicionalnu priredbu u dvorištu crkve Svetog Đorđa, a nedelju dana pred najradosniji hrišćanski praznik – prodavali i svoje uskršnje, danima pripremane rukotvorine. Novac će biti doniran u dobrotvorne svrhe – za jednog od vršnjaka iz vrtića, kojem je pomoć potrebna. 

Najmlađi oduševljeni, pomagale uglavnom mame

U dvorištu zvečanske crkve prodavala su se oslikana jaja, kutijice, kartonski i papirni zečevi, raznobojne korpice za jaja, a sve to u uskršnjim motivima. U prodaji su posebno uživali najmlađi, objašnjavajući ponosno šta su to pripremili, ko im je pomagao, ali i šta su kupili. 

Tadej: Napravio sam zeku

"Ja sam pravio svog zeku i neko ga je kupio. Samo smo dve stvari napravili. Imam i ona jaja koja smo pravili. Nisam ih sam napravio, mama mi je pomogla. Sve mi se sviđa, ali sam kupio samo korpicu" – rekao je predškolac Tadej.

Nikolina: Od mene korpica i venčić

A njegova vršnjakinja Nikolina je kazala:

"Ja sam napravila korpu i venčić. Venčić sam pravila sa mamom, a kasnije ću i recitovati na priredbi. Meni je ovde lepo sve. Kupila sam korpu sa jajima."

Andrijana šarala uskršnja jaja, napravila i korpicu

"Napravila sam korpicu i nekoliko jaja. Kupila sam korpicu, venčić i ništa više. Sviđaju mi se igračke i sve ovde. Nisam sama pravila, mama mi je pomagala" objasnila je buduća prvakinja Andrijana.

Simona napravila i kutijicu za uskršnja jaja 

A Simoni se posebno svideo zec kog je kupila na prodajnoj izložbi.

"Pravila sam ono kao kutijice i šarala jaje sa flomasterima i crtala sam kućice. Mama mi je pomogla. Lepo je i kupila sam ovog zeku kog tata drži."

Veliki događaj za decu i roditelje, oduševljene i mame i tate

Ni roditelji mališana nisu krili zadovoljstvo.

"Ovo je događaj i za decu i naravno za građane. Prekrasno je i predivno kako za one koji učestvuju, tako i za one kojima je posvećen neki mali znak pažnje. Svi roditelji su se, zajedno sa decom, kao i vaspitačima – potrudili" – rekao je jedan od očeva koji je sa svojim mališanima došao u kupovinu.

Prilika da roditelji rade zajedno sa svojom decom, da deca razumeju da je važno da pomažemo 

A ni majke nisu ostale ravnodušne:

"Ovakve akcije imaju više pozitivnih aspekta. Pre svega, ovo je prilika da roditelji rade zajedno sa svojom decom i vaspitačima, a deca da iskažu svoju kreativnost. Humanitarnog je karaktera, jer će novac sakupljen od prodaje rukotvorina biti dodeljen onima kojima je u ovom momentu najneophodniji, što stvara svest kod najmlađih o važnosti da jedni drugima pomažemo."

Humanitarci i zapevali!

Svoju humanitarnu akciju mališani su završili pesmom, igrom i recitacijama. 

I u priredbi su uživali, kako oni koji su učestvovali, tako i sama publika.

Ipak, najveće oduševljenje malih izvođača izazvala je pesma posvećena Vrbici. Zvečanom se orilo "Oj vrbice, vrbo zelena!"

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.