Dela mladih autora sa KiM-a predstavljena na sajmu knjiga u Beogradu

Sajam Knjiga

Kratkom prozom „Strah smirenja“ i poezijom „Žvrljotine“ danas su se na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavili mladi autori iz Kosovske Mitrovice – Vuk Pantović i Darija Mašković. Njihova dela izdata su u saradnji Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ i Književnog društva Kosova i Metohije.

U istom terminu, danas je predstavljena i poezija još jedne autorke sa Kosova – Tamare Orlović, pod nazivom „Plavo oko“.

„Potpuno nove teme, potpuno novi pristupi problemu, nema tu nacionalne patetike. Jedna kritika društvene stvarnosti,“ ovim rečima je Aleksandar Dunđerin iz Galerije „Akvarijus“ u izjavi za KoSSev, opisao dela ovih mladih autora.

Dunđerin dodaje da su njihova dela mnogo drugačija od svega što postoji kada je u pitanju srpska književnost na Kosovu i Metohiji, kao i da je težište njihovih interesovanja potpuno pomereno u tematskom pogledu.

„Kratka proza sedamnaestogodišnjeg Vuka Pantovića iz Kosovske Mitrovice sastoji se od 12 kratkih priča koje su prožete horor-fantastika tematikom, a glavnu inspiraciju predstavlja kritika savremenog doba i društva, dok se sama Mitrovica u njoj može prepoznati,“ kaže Dunđerin.

Aleksandar Dunđerin
Aleksandar Dunđerin, Foto: Fejsbuk profil, Miljana Bulatović

Za poeziju Darije, Dunđerin, sa druge strane, kaže da je ona prožeta isečcima iz tmurne i sumorne svakodnevice Mitrovice.

Mladi autori iz Kosovske Mitrovice učestvovali su na književnim okršajima 2016. i 2017. godine koje organizuje Privatni kulturni centar „Akvarijus“. A objavljivanje njihovih knjiga i predstavljanje na sajmu knjiga je upravo nagrada za osvojeno prvo mesto.

Dunđerin ukazuje i na važnost i značaj toga da se po prvi put formirala edicija za mlade stvaraoce na Kosovu i Metohiji, kada je u pitanju srpska književnost.

„To je dosta važno, time se stvari pokreću i trebalo bi da svake godine barem jedan autor te najmlađe generacije, a eto, ove godine ih je bilo tri, objavi svoju knjigu.“

Kulturni centar „Akvarijus“ nedavno je održao godišnju izložbu polaznika likovne radionice „Mali atelje“, koja okuplja mališane umetničkog duha. Publici se istog dana, premijernim izvođenjem pozorišnog komada „Zbunjena bajka“, predstavio i „Mali teatar“.

„Dečija sekcija, kao i sada ove dve knjige mladih autora, mislim da je to nešto najvažnije što smo uradili za sve ovo vreme,“ dodaje Dunđerin, koji je pored Novice Sovrlića danas govorio o ovim delima.

U nedelju 28. oktobra u 18.30 u okviru 63. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće promovisana i publikacija o istorijatu Narodnog pozorišta u Prištini „Uprkos svemu“, autora Radosava Stojanovića, književnika i bivšeg direktora ovog pozorišta.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.