Deda: Fašistički projekat preseljenja stanovništva prigrlili Vučić, Tači i Rama

„Ja sam protiv toga da u Gračanici budu iskorenjeni Srbi i da je nasele Albanci sa Severa Kosova ili iz Preševske doline. To je taj fašistički projekat koji su prigrlili gospodin Vučić, Tači i Edi Rama i njihovi lobisti po zapadu,” rekao je poslanik kosovske Alternative Iljir Deda u Gračanici, javio je RTV Kim. Kritikuje dosadašnji način na koji se u Briselu vodio dijalog između Beograda i Prištine, nazvavši ove razgovore nenarodnim, neljudskim i necivilizacijskim.

Za direktora Doma kulture u Gračanici i književnika Živojina Rakočevića dijalog je “mrtvorođen”, jer je odmah posle prve odluke bilo malo slobode za kosovskometohijske Srbe.

Više se ne govori o demokratiji i ljudskim pravima, već o miru i stabilnosti.

“Proces postojanja i nestajanja evropskih vrednosti na teritoriji Kosova i Metohije je, zapravo, za mene nestao onog trenutka kada je bivši šef UNMIK-a Petersen plakao i u ranu zoru ispraćao Ramuša Haradinaja u Hag,” kaže Rakočević.

Njih dvojica su ove stavove izneli u debati o dijalogu Beograda i Prištine koju je organizovala NVO „Forum za razvoj i multietničku saradnju“, uz podršku KFOS-a.

Govorilo se i o povećanju carinskih dažbina na 100%. Ovaj potez kosovske vlade za Dedu je “normalan”:

“Ne može da postoji rat diplomatski na međunarodnoj sceni i užasna politička retorika a mi imamo dobre ekonomske odnose. Ma, stvarno…”

Sa njim se ne slaže Rakočević. To je pucanj u evropske vrednosti, a trpe obični ljudi.

“Uvesti takse znači pucati prvo u naš osnovni jadni mali životni interes, nas, običnih ljudi koji idu u prodavnicu svaki dan i drugo, pucati u evropske vrednosti,” objasnio je Rakočević.

Na debati su učestvovali i analitičar iz Prištine Agon Maljići, kao i državni sekretar u ministarstvu privrede u Beogradu Branimir Stojanović.

Pogledajte prilog RTV Kim sa ovog događaja:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.