„Dara iz Jasenovca“ večeras premijerno na RTS-u

Foto: Promo

Dugometražni igrani film „Dara iz Jasenovca“, nakon ekskluzivnog emitovanja u bioskopu Doma kulture u Gračanici novembra meseca prošle godine, večeras će imati televizijsku premijeru na Radio televiziji Srbije u 20 časova, na Prvom programu.

Film o Jasenovcu reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, kako je saopšteno, govori o dvanaestogodišnjoj devojčici Dari koja sa svojom majkom i dva brata nakon ustaško nemačke ofanzive na Kozari završava u koncentracionim logorima. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, poručili su autori.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici.

„Izuzetno sam uzbuđen da će naši ljudi u Gračanici moći među prvima da vide film ‘Dara iz Jasenovca’ koji čekamo 75 godina“, kazao je reditelj Antonijević pre ekskluzivnog emitovanja u Domu kulture ovog mesta na centralnom Kosovu.

Odluka da se film prikaže publici u srpskim sredinama na KiM, kako su poručili, ukazuje vezu Kosova, Jasenovca i „zaveta u kom nevine žrtve postaju trajni motiv i inspracija za umetnost“.

Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac, a nakon čega će uslediti premijere i u drugim gradovima širom Srbije.

„Dara iz Jasenovca“ će premijerno biti prikazana u Čikagu, Atlanti, Dalasu, Majamiju, Hjustonu.

Ovaj film je bio srpski kandidat za Oskara u konkurenciji od 93 nominovanih za kategoriju „Najbolji film na stranom jeziku“.

Međutim, nakon što je Akademija filmskih umetnosti i nauka suzila izbor na 15 ostvarenja, on se nije našao u užoj konkurenciji za prestižnu filmsku nagradu.

Srpski kandidat za Oskara izazvao je brojne polemike, te je filmska baza IMDB privremeno zabranila posetiocima da ocene ovaj film.

Mogućnost glasanja, je navodno ukinuta zbog velikog nadmetanja između Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocena. Trenutna ocena ovog filma na IMDB-u je 8.4.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.