Danas zajednička sednica odbornika SO-a sa Severa o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji

Odbornici četiri opštine sa Severa Kosova održaće danas hitnu sednicu u Zvečanu, povodom trenutne političko-bezbednosne situacije na Severu. Sednica počinje u 10 časova. 
 
Sednica je zakazana nakon sastanka gradonačelnika, predsednika skupština opština, predsednika privremenih organa opština sa Severa Kosova i Metohije i načelnika kosovskomitrovičkog okruga, koji je održan 20. avgusta. Kosovska policija je po nalogu EULEX-a, sredinom jula, pokušala da uruči poziv za saslušanje gradonačelniku Zubinog Potoka, Stevanu Vuloviću i nekadašnjem predsedniku ove opštine, Slaviši Ristiću, što je bio povod za taj sastanak.
 
 
Istovremeno, albanski odbornici skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, najavili su bojkot sutrašnje zajedničke sednice odbornika sa Severa Kosova, ocenivši sednicu kao "otvorenu provokaciju", preneli su kosovski mediji.
 
Zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica za nacionalne manjine, Emir Azemi, potvrdio je da albanski odbornici znaju da će se zajednička sednica danas održati, ali da do prekjuče nisu dobili zvaničan poziv, kada je i dao izvaju za kosovske medije. Azemi je tada istakao da je vanredna sednica u Zvečanu za albanske odbornike "politička provokacija" i da je u suprotnosti sa mandatom opštinskih odbornika. 
 
"Bojkotom sednice objašnjavamo i da je vreme srpskih političkih predstavnika radikalnih ideja i anarhije prošlost, i tražimo od njih da poštuju zakone Republike Kosovo, kao i relevantne međunarodne misije koje doprinose vladavini prava u zemlji, a posebno na Severu naše republike," rekao je Azemi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.