Danas se obeležava 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

uns

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu podsećaju da se danas, 21. avgusta navršava 21 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine – Đura Slavuja i Ranka Perenića na putu Velika Hoča–Zočište, u opštini Orahovac. Predstavnici UNS-a i UNS-a na Kosovu sutra će obeležiti godišnjicu na mestu gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni.

Na mestu otmice UNS i UNS na Kosovu postavili su obeležje, koje je do sada rušeno sedam puta, na kome na srpskom i albanskom jeziku, piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.

UNS i UNS na Kosovu traže od EULEX-a, UNMIK-a, Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Suda za ratne zločine na KiM da obnove i pokrenu istrage o ubistvima i kidnapovanjima novinara i medijskih radnika na KiM.

Povodom današnje godišnjice oglasila se Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije. Osim na druge poznate detalje slučaja, podsećaju i da je spomen-ploča koju je UNS više puta postavljao, do sada rušena sedam puta „što ukazuje na odsustvo elementarnog poštovanja srpskih žrtava od strane albanskog društva na Kosovu i Metohiji“, ocenjuju.

Srpska koordinacija poziva nadležne pravosudne vlasti da prekinu ovu necivilizovanu praksu nekažnjavanja zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

UNS i UNS na Kosovu zahtevaju da ove institucije i organizacije javnom kampanjom i kroz program zaštite svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da nisu rasvetljene i druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Šaban Hoti (Shaban Hoti), profesor ruskog jezika, prevodilac i medijski radnik zarobljen je, a potom ubijen, kao deo ekipe Ruske državne televizije koja je jula 1998. godine pokušala da napravi intervju sa pripadnicima OVK u selu Lapušnik.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen je u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići (1998), Informativnog centra Kosova „Informator“ Enver Maljoku (1999), „Rilindja“ Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardulj Ajeti (2005).

Pročitajte još:

U Zočištu osmi put postavljena spomen-ploča nestalim novinarima

Sedam puta rušena ploča nestalim novinarima, prvi put otkriven počinilac

Sedmi put srušena ploča nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.