Danas samit Procesa Brdo-Brioni

 

Pahor Milanović
Foto: STA

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem će učestvovati predsednici Slovenije, Hrvatske i lideri Zapadnog Balkana, biće održan danas u slovenačkom mestu Brdo kod Kranja.

Na samitu pored predsednika Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Zorana Milanovića, koji su i predsedavajući procesa Brdo-Brioni, učestvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednici Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Iljir Meta, kao i sva tri člana Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Teme o kojima će se razgovarati na ovom sastanku su kako su saopštili iz kosovskog predsedništva: značaj procesa Brdo-Brioni na njegovu desetu godišnjicu, bavljenje posledicama kovida-19, ekonomski oporavak i investicioni plan EU, proširenje EU kao geostrateški prioritet, kao i zaključak projekta ujedinjene Evrope uz učešće zemalja zapadnog Balkana.

Samit Procesa Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine, na desetu godišnjicu pokretanja ove inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije koronavirusa.

Slovenački predsednik Borut Pahor boravio je tokom prošle nedelje u poseti regionu, a glavni razlog dolaska Pahora u region, bile su upravo pripreme za ovaj samit.

Najpre se u Prištini u četvrtak sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a potom dan kasnije i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Pahor je i u Prištini i u Beogradu sa najvišim kosovskim i srpskim zvaničnicima, razgovorao o nephodnosti proširenja EU, ali i reformama na Zapadnom Balkanu, kao neophodnom uslovu za učlanjenje.

Proces Brdo-Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo Pahor, tada slovenački premijer i tadašnji predsednik Hrvatske, Ivo Josipović. Glavni fokus procesa je proširenje Evropske unije sa zemljama zapadnog Balkana.

Pahor samit Brdo – Brioni vidi kao prvi korak u pravcu neophodnosti hitnijeg učlanjenje celog regiona u EU, jer će to doprineti miru i stabilnosti.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić u petak je pred ovaj samit imao kritički osvrt na lidere u regionu, odnosno na deo nacrta dokumenta koji je zajednički trebalo da usvoje predsednici nakon ovog samita.

Kako je kazao u intevjuu na TV Prva da su mu lideri iz regiona poslali predlog zaključaka i u tim zaključcima stoji da svi zajedno treba da se usprotive promeni granica, a da je on uneo „jedan mali amandman“.

„I rekao sam može, ali da je to u skladu sa poveljom Ujedinjenih Nacija i sa odlukama bilo kojih tela i organa UN“, otkrio je Vučić svoju intervenciju u intervjuu u petak veče.

Vučić je tada i kazao da njegov amandman neće biti prihvaćen, ali i da bez Srbije ne mogu zaključci da prođu.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, potvrdila je učešće na ovom samitu. Ona će, kako su saopštili iz kosovskog predsedništva, na rubovima sastanka, imati i bilateralne sastanke sa predsednicima Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Sa druge strane, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nakon ovog sastanka u Sloveniji, putuje u Brisel, tamo ga u sedištu NATO-a u ovom gradu, očekuje generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.