Danas kreće registracija birača van Kosova za izbore na Severu

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počeo da teče rok za prijavu za glasanje van Kosova na vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Rok za prijavu ističe 30. novembra 2022. godine.

„U ovom periodu građani Kosova koji žive van Republike Kosovo mogu podneti zahtev za registraciju za glasanje putem pošte za vanredne izbore za gradonačelnika u ove četiri opštine. Takođe, mogu se prijaviti i oni koji nemaju državljanstvo Republike Kosovo, ali imaju pravo da budu državljani Republike Kosovo, po Zakonu o državljanstvu“, navodi se u saopštenju CIK-a, koje prenosi Koha.

Više informacija o registraciji birača van Kosova možete pronaći ovde.

Danas je ujedno počeo da teče rok za registraciju osoba sa posebnim potrebama. Kako bi ove osobe glasale putem mobilnih timova, potrebno je da se popuni obrazac koji možete pronaći ovde.

„Uz prijavu za registraciju potrebno je priložiti kopiju dokumenta za identifikaciju i uverenje o ograničenoj sposobnosti, medicinsku dijagnozu, kao i dokaze za druge posebne slučajeve, koje je potrebno dostaviti kancelariji Opštinske izborne komisije, najkasnije do 1. decembra 2022“, navode iz CIK-a.

Vanredni lokalni izbori za gradonačelnike opština na Severu Kosova zakazani su za 18. decembar.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je juče, a nakon isteka roka, da je šest političkih subjekata podnelo prijave za učešće na izborima.

Samo dve stranke imaju kandidate za gradonačelnike u sve četiri opštine na Severu. To su PDK i Samoopredeljenje.

Mitrovička građanska inicijativa prijavila se sa kandidatom za gradonačelnika Severne Mitrovice, Partija Kosovskih Srba sa kandidatom za gradonačelnika Leposavića, i GI „Srpski opstanak“ sa jednim kandidatom za gradonačelnika Severne Mitrovice i jedan nezavisan kandidat.

Prema unapred dogovorenim rokovima, CIK će do 28. novembra doneti odluku o overi političkih subjekata i kandidata.

U izjavi za KoSSev portal lider GI „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević potvrdio je da je njegova GI podnela kandidaturu, da je on na listi kandidata za gradonačelnika, ali da se radi o, kako je naveo, „uslovljenoj kandidaturi“. Uslovljena je, kako je kazao, povratkom Srba u institucije i početkom razgovora oko formiranja ZSO.

U sve četiri opštine na Severu, a upravo zbog masovnog izlaska Srba iz prištinskih institucija, među kojima su i gradonačelnici, ako se ne odlože, 18. decembra održaće se vanredni lokalni izbori za gradonačelnike.

Srpska lista poručila je da na njima neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje su naveli da podržavaju ovu stranku.

Da su vanredni lokalni izbori za četiri opštine na Severu „osuđeni na propast“ jer bez Srba nemaju nikakvog smisla, gotovo istovremeno je poručio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Izlazak Srba iz institucija na Severu, a samim tim i nove izbore, izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka ove nedelje u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana u sredu.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija.

Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.