Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Uskrs
Foto: Pixabay

Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi Isusov povratak u život danas proslavljaju vernici katoličke i protestantske veriospovesti. Čestitke ovim hrišćanskim vernicima na Kosovu uputili su poglavari ovih crkava na Kosovu Dod Đerđi (Dode Gjergji) i Femi Cakoli (Femi Cakolli), pre svega preko poslanica koje su objavljene u kosovskim medijima. Čestitkama su se pridružili i političari, kao i pojedine diplomate. Svi imaju zajedničku poruku – da praznik proslave u miru, sreći i slozi, uz želju za prevazilaženjem nesuglasica i postizanjem sklada i tolerancije.

Centralna misa za katoličke vernike održana je sinoć u katedrali Majke Tereze u Prištini, koju je vodio biskup Dod Đerđi. Kako je javila Koha, Dod Đerđi je u govoru preneo verske poruke o Bogu kao tvorcu čoveka, ljubavi i pashi. Citirao je reči pape Franje: „Uskrs je događaj koji je doneo radikalnu inovaciju svakom ljudskom biću, istoriji i celom svetu. To je trijumf života nad smrću. To je proslava radosti regeneracije“.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar održaće službu u 15 sati u Crkvi Krista kralja u Krunskoj u Beogradu, a potom od 18 sati i u Crkvi Svetog Antuna u Bregalničkoj ulici.

Hočevar je u svojoj poslanici poručio da treba odmah i neposredno da se zapitamo zašto je danas toliko nesporazuma i problema i u crkvi i u svetu.

„Kolektivni greh je u našoj lažnoj solidarnosti, kada svesno saučestvujemo u koruptivnim delima, podržavamo zle navike i sva loša i nemoralna usmerenja u društvima kojima pripadamo“, deo je navoda iz ove poslanice.


Inače u Vojvodini, učenici osnovnih i srednjih škola su već na uskršnjem raspustu sve do 3. maja.

Imao je i poruke iz sadašnjosti – rekao je da je neprihvatljivo „da neko poriče zločine koje je počinio u prošlosti, te je osim dijaloga među narodima, zatražio i dijalog među samim Albancima kako bi se dogovorili oko svoje budućnosti.

„Neprihvatljivo je da neko poriče zločine koje su počinili u prošlosti, jer ne smemo da propustimo mogućnost približavanja kroz dijalog dok se ne postigne mir i pomirenje među narodima“, kazao je, prenosi Koha.

Prištinski portal Gazeta Express je, prenoseći takođe govor biskupa Đerđa, u naslovu istakla „Biskup odgovorio Srbima, neprihvatljivo da se poriču ratni zločini“, iako u samom tekstu ne postoji nijedna referenca koja sadrži Srbi.

FOTO: Koha

Koha javlja da je biskup kritikovao i civilno društvo, politiku, a posebno medije zbog plasiranja vesti koje utiču na odlazak mladih ljudi sa Kosova.

„…Koji se uglavnom bave zlom i često ga plasiraju, šireći lažne vesti ili poluistine, opšti utisak da u našoj zemlji nema budućnosti. Tako je stvoreno mišljenje da više ne vredi raditi, uz malu žrtvu i spremnost za ovo mesto. Na ovaj način, skoro svi mi radimo protiv nas samih, i postajemo saučesnici u padu budućnosti, ubijajući jedni drugima malo nade “, rekao je biskup.

Čestitke

Uz želju da praznik dočekaju u sreći, miru i dobrom zdravlju, svim građanima na Kosovu koji slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru čestitao je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

„Radujući se pobedi života nad smrću, želim da vas radost Uskrsa krepi i osnažuje. Hristovo vaskrsenje poručuje u svom jedinstvenom značaju da svi istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći nadu u bolje i srećnije sutra“, poručio je Jevtić.

Jevtić takođe napominje da se „slaveći život, blagostanje i međusobno razumevanje treba okrenuti jedni drugima i podeliti radost Hristovog vaskrsenja sa komšijama, prijateljima… Uskrs pruža svima priliku da se podsetimo temeljnih vrednosti jer obeležavanje ovog praznika proslavlja dokaz da su te vrednosti osnova, ne samo vere nego i suživota“.

Predsednik Samostalne liberalne partije Slobodan Petrović je u svoje ime i ime članova ove partije uputio vaskršnje čestitke verskim velikodostojnicima, sveštenstvu i svim vernicima na Kosovu i poželeo da im praznik donese porodični mir i sreću.

„Duh uskršnjih praznika je i prilika da se podsetimo na vrednosti koje moraju sve da nas okupe u težnji ka prosperitetu i srećnijem životu – sloga, zajedništvo, međuverski i međuetnički sklad i tolerancija različitosti, su nešto bez čega se naša zajednica i svaki njen napredak ne može zamisliti“, zaključio je Petrović.

Srećan Uskrs porodicama svih vernika poželeo je i kosovski predsednik, Hašim Tači.

„Kao simbol uskrsnuća i trijumfa dobrote nad zlom, iskreno želim da Uskrs još više osnaži osećanja dobrote i poverenja u naše vrednosti, te da poveća međusobnu ljubav i poštovanje među svim našim građanima!“, napisao je Tači u čestitki na Fesjbuku.

I kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, uputio je čestitke povodom Uskrsa kosovskom biskupu Dodu Đerđiju, svim Albancima katoličke vere, kao i „međunarodnim prijateljima“.

Uskrs je hiljadama godina okupljao Albance u svojoj zemlji oko jedinstvenih vrednosti. Ovaj dan  koji govori o čudu vaskrsenja, trijumfom života nad smrću je podsetnik da je u suštini, žrtva za dobro najveća životna vrlina. Želim, na ovaj blagoslovljeni dan za katoličke vernike, više poštujemo jedni druge i pružimo ruku onima kojima je to potrebno“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Katoličkim vernicima na Kosovu ali i šire Uskrs je čestitao i ambasador Velike Britanije u Prištini Rori O’ Konel rečima „neka ovaj Uskrs donese mir i razumevanje svim našim zajednicama”.

Za nedelju dana Vaskrs će proslaviti i pravoslavni vernici.

KoSSev čestita svim čitaocima koji Uskrs proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.