Danas je Savindan: „Da nije njega bilo, ko zna da li bi naše prosvete bilo danas“

Danas je Savindan – školska slava i dan prosvetara. Danas se proslavlja jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i srednjevekovnog književnog i duhovnog stvaralaštva – prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata, srpski princ i monah – Sveti Sava. On se naziva provprestolnikom, učiteljom, nastavnikom „puta koji vodi u život“. 

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, inače najmlađi sin Stefana Nemanje, bio je srpski princ i monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata, ali i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Iako je od oca dobio Zahumlje na upravu, mladi Rastko je otišao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gde je dobio monaško ime Sava. Kasnije je sa svojim ocem, koji se u međuvremenu, takođe, zamonašio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar, prvi i jedini i najznačajniji srpski manastir na Svetoj gori.

Njegova najznačajnija pisana dela su „Žitije Svetog Simeona“, „Karejski tipik“, „Hilandarski tipik“ i „Studenički tipik“, kao i „Zakonopravilo“ – nezaobilazna za sve one koji se bave književnošću i istorijom.

Čitav svoj život, kako ističe SPC – „posvetio je prosvećivanju svog naroda“.

Prizrenska Bogoslovija, uz fotografiju freske Svetog Save iz Pećke Patrijaršije iz ranog 14. veka, čestitala je Savin dan sledećim rečima prvog Arhiepiskopa srpskog: „Ispunjen ljubavlju, ispunjen je i bogoslovljem – Srećna slava!“

Na čestitki Eparhije Raško-prizrenske odštampana je i molitva Svetog Save, kao i podsetnik na jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, za šta je upravo Sv. Sava zaslužan.

Kult Svetog Save tokom vekova nije slabio u srpskom narodu, uprkos otomanskom ropstvu. Turski zapovednik Sinan-paša je 1594. naredio da se mošti svetog Save spale na Vračaru. Na mestu za koje se veruje da se to desilo podignut je kasnije današnji Hram Svetog Save. U Srbiji se zato dan njegove smrti po gregorijanskom kalendaru (27. januar) proslavlja kao Dan prosvete.

Sveti Sava je besmrtan. Besmrtan je ne zato što smo mi od njega stvorili legendu, već zato što Sveti Sava od nas stvara vrednosti koje su ravne legendi – stoji u žitiju o Svetom Savi svetog Justina Ćelijskog.

Škole na Kosovu i Metohiji, u okviru sistema Republike Srbije, proslavljaju i obeležavaju svoj najveći praznik. Tradicionalno, organizuju se aktivnosti tokom čitave Svetosavske nedelje, od literarnih i književnih konkursa, preko priredbi i akademija do balova.

U Velikoj sali Doma kulture „Stari Kolašin“, u petak je, šesti put zaredom, organizovana Svetosavska akademija sa Svetosavskim balom, uz učešće hora „Svetosavnik“ iz Podgorice i „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, besednika Budimira Dubljaka, pesnikinje Milice Bakrač i KUD „Kopaonik“ iz Leposavića, te dramske sekcije srednje škole „Grigorije Božović“. Ova svečanost organizovana je pod pokrovitelјstvom opštine Zubin Potok i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Programom je predviđeno i gostovanje poznate solistkinje Danice Krstić, sa orkestrom, kao i predstavnika Kancelarije za KiM Dušana Jovovića.

Školsku slavu obeležila je i srednja tehnička škola „Nikola Tesla“ u Leposaviću bogatim programom, iako su, kako svedoče učenici i njihovi nastavnici, imali svega dve nedelje na raspolaganju da pripreme mala remek-dela posvećena srpskom prosvetitelju.

„Pozivam učenike i profesore da se držimo reči i dela Svetog Save jer samo tako možemo da postignemo dobre rezultate, a dobri rezultati se ogledaju u uspehu naših učenika, kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima,“ rekao je direktor ove škole Slađan Radović.

„Sveti Sava je bio veoma značajan, kako za našu crkvu, tako i za školu. Da nije njega bilo, ko zna da li bi naše prosvete bilo danas,“ rekla je učenica Ana Vukašinović. Kaže da joj je žao što posle deset godina školovanja u Leposaviću neće više u svojim školama da proslavlja ovaj dan.

Pogledajte prilog RTV „Mir“ sa priredbe đaka ove leposavićke škole

Kako je upriličena proslava Savindana u manastiru Gračanica pogledajte u sledećem prilogu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.