Danas ili sutra: Đurić najavio finalizaciju dogovora o telekomunikacijama. Kamen spoticanja MTS

Postoji mogućnost da danas ili sutra bude finalizovan i zaključen dogovor sa Prištinom o telekomunikacijama, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, gostujući na TV Pink, prenosi Tanjug. On je naglasio da će se sporazum finalizovati "na način kako je napisano, a ne kako je neko drugi hteo i kako su nametali", ne dajući dalje detalje. U pitanju je sporazum iz 2013., potvrđen od strane dvojice premijera u avgustu 2015 – Aleksandra Vučića i Ise Mustafe. Kamen spoticanja jeste to što Srbija insistira na tome da Kosovo bude pokriveno mrežom MTS na čitavoj teritoriji, pozivajući se upravo na sporazum, a što kosovska strana tvrdi da nije predviđeno, već samo za neke sredine u kojima živi srpsko stanovništvo.

Sporazum treba da omogući Srbima na KiM da mogu normalno i nesmetano da nastave da koriste srpski pozivni broj, te da nema tarifiranja nikakvog drugačijeg saobraćaja, osim lokalnog sa gradovima na Kosovu i Metohiji, objasnio je danas Đurić.

"I dalje ćete moći iz Beograda da okrećete Kosovsku Mitrovicu i Prištinu samo sa regionalnim pozivnim brojem 028. Telekom Srbije može da radi nesmetano na KiM," kaže Đurić, dodajući da će u slučaju očekivanog finalizovanja dogovora, u njemu biti jasno navedeno da se imovina Telekoma prenosi na MTS doo na KiM – ćerku firmu Telekoma, jer Srbija "ne može da pristane" da se Telekomu oduzme imovina.

"Isključivo možemo da se dogovorimo ako ta stvar bude cementirana. Potpuno jasno će biti definisana imovina koju koristi i kojom raspolaže Telekom," naglasio je, dodajući da je jedna zemlja nosilac suvereniteta i može da ima više pozivnih brojeva, prema pravilima ITU-a.

Kosovske kompanije mogu da koriste drugi pozivni broj koji može da bude zaveden kod Telekomunikacione unije kao dodatni pozivni broj za Srbiju i pozivni broj za geografsku oblast, i ovog puta je ponovio Đurić ono što je više puta saopštavao kada je sa prištinske strane dolazila suprotna informacija da je Austrija još početkom godine već aplicirala u ime Kosova za njegov pozivni broj – plus 383, te da Kosovo neće uzimati broj od "bivšeg okupatora".

Kamen spoticanja primene sporazuma o telekomunikacijama jeste upravo u tome što Srbija insistira na pokrivenosti mrežom MTS na čitavoj teritoriji Kosova, pozivajući se na sporazum, dok prištinska strana tvrdi da to nije tako dogovoreno, već za samo neke sredine u kojima živi srpsko stanovništvo.

Kosovska strana se još uvek nije zvanično oglasila.

Prema ranijim najavama, razgovori Beograda i Prištine bi trebalo da se vode 16. i 17. novembra. Uprkos pojačanoj dinamici susreta od avgusta i tokom septembra i oktobra, nije učinjen pomak u razgovorima o energetici i telekomunikacijama, pa se očekuje da to bude učinjeno na ovoj rundi razgovora. U tom slučaju, Srbiji se uvećavaju šanse da otvori nova pregovaračka poglavlja u decembru.

U dokumentu od pre skoro godinu dana, o zajedničkom stavu EU, upravo u vezi sa poglavljem 35, od Srbije se očekuje da formira kompaniju MTS po važećim zakonima i pravnim regulativama Kosova, koja će imati trajnu licencu za rad u fiksnoj telefoniji; da poštuje odluku iz Akcionog plana o alokaciji transfernog pozivnog broja za Kosovo i istovremeno registruje srpsku kompaniju koja će imati privremenu dozvolu za pružanje mobilnih usluga na Kosovu; da pruži podršku saradnji telekomunikacionih regulatornih tela; konačno, da se saglasi da ITU dodeli trocifreni broj za Kosovo, kao i sa tekstom odluke koja će biti objavljena u službenom biltenu ITU.

U javnosti se do sada upravo o sporazumu o telekomunikacijama davalo najmanje detalja.

Srpska strana ističe da se njime priznaje Telekom koji će imati svoju ćerku firmu i da sporazum omogućava Telekomu Srbije da radi na celoj teritoriji Kosova i Metohije, da ponovo pokrene mobilnu mrežu, ali sa licencama, da nema nikakvih pozivnih brojeva između centralne Srbije i Kosova i međunarodnih povišenih tarifa, a da Srbija, sa druge strane, traži još jedan dodatni pozivni broj za sebe, koji se, kako su zvaničnici iz Beograda objasnili, neće birati kada se poziva iz srpskih gradova Kosovo i obratno, a koji Srbija može da ustupi Kosovu, poput modela Kine koja je vlasnik pozivnog broja za Hong Kong.

S druge strane, kosovska strana tvrdi suprotno, da Srbija neće aplicirati za pozivni broj Kosovu, kao "bivši okupator", te da je to već učinila Austrija, te da će svi ostali dosadašnji pozivni brojevi – 381, 377, 386, prestati da postoje i biće prebačeni u pozivni broj 383.

Svi operatori srpske mobilne i fiksne telefonije na Kosovu biće zatvoreni nakon 15 godina "ilegalnog rada", tvrdi se dalje iz Prištine, a pozivi sa Kosova u Srbiju i obratno, biće "međunarodni pozivi".

Novoj kompaniji, ćerki firmi Telekoma Srbije, koja je registrovati u skladu sa zakonom Kosova, dodeljena je privremena dozvola za ograničeni obim aktivnosti. Ova kompanija nije, kako ističe Priština, treći mobilni operator na Kosovu i dozvola će važiti do otvaranja međunarodnog tendera za trećeg mobilnog operatora.

Između "dve zemlje" postojaće sporazum o romingu i uspostavljanju međunarodne veze, odnosno između mobilnih operatora "obe zemlje", kako bi se smanjila cena usluga za građane i povećali opšti prihodi za našu zemlju, navodili su iz Prištine.

Međutim, serija razgovora koja se vodila do sada, nije pomogla da se sporazum o telekomunikacijama do kraja sprovede. Iako je u međuvremenu i registrovana ćerka firma Telekoma Srbije u kosovskom sistemu, ona još uvek nije počela sa radom na terenu. Srpske sredine na jugu, od 2010. godine, nisu pokrivene MTS-ovim signalom, kada su kosovske vlasti uklonile predajnike. Ni Kosovu nije dodeljen pozivni broj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.