Danas i sutra nastavak razgovora u Briselu

U Briselu se danas i sutra očekuje nastavak tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije, potvrdila je, tokom jučerašnjeg dana, Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Delegacija Prištine još uvek se nije oglasila. Razgovori u Briselu usledili su nakon postizanja dogovora o sprovođenju sporazuma o telekomunikacijama, odnosno, nakon odlaganja sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja, postignutog sredinom septembra.

Kako navode iz Kancelarije za KiM, tema ovonedeljnih razgovora u Briselu biće upravo primena postignutih sporazuma o telekomunikacijama, slobodi kretanja, o integrisanom upravljanju prelazima, kao i o Zajednici srpskih opština i pravosuđu. 

12:00 – Priština: O ZSO nakon što Kosovo dobije pozivni broj

U međuvremenu se oglasila i delegacija Prištine. Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, suprotno navodima iz Beograda, ipak, tvrdi da tema razgovora neće biti ZSO.

"O početku sprovođenja sporazuma o ZSO, možemo da razgovaramo kada Kosovo od ITU dobije pozivni broj, 15.decembra, u skladu sa ugovorom," ističu iz kosovske vlade.

Navode i da će tema biti i "procena situacije u sprovođenju sporazuma o pravosuđu, telekomunikacija i integrisanom upravljanju granicom", kao i obavezama strana po ovim pitanjima.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa institucijama u Prištini, biće i, kako dodaju, predstavnici nadležnih institucija po navedenim temama.

Poslednja runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine vođena je krajem oktobra, kada su između ostalog, dogovarani tehnički detalji o primeni sporazuma o slobodi kretanja, konkretno kako će izgledati nalepnice kojima će se prelepljivati državnostatusni simboli na registarskim tablicama za vozila koja prelaze sa teritorije KiM-a u centralnu Srbiju i obratno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.