Danas 46 godina od osnivanja Univerziteta u Prištini

Izvor: Koha Ditore (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Danas – 15. februara, 46 godina je od osnivanja Univerziteta.

Osnivačka skupština Univerziteta u Prištini održana je 13. februara 1970. godine, a dva dana kasnije, 15. februara 1970. godine, održana i svečana sednice Skupštine.

Ovaj datum je proglašen Danom Univerziteta, prenosi Koha.net.

Za sve procese za uspostavljanje univerziteta bio je zadužen pisac, političar i diplomata – Redžai Suroi. On je takođe održao i glavni govor na svečanoj sednici Skupštine Kosova za osnivanje Univerziteta.

Novososnovani Univerzitet u Prištini činili su ovi fakulteti: Filozofski fakultet, Fakultet za pravo i ekonomiju, Fakultet tehničkih nauka i Medicinski fakultet.

Sada Univerzitet u Prištini ima 17 fakulteta, od čega je 14 akademskih katedri, a 3 su odeljenja primenjenih nauka.

Odluka o osnivanju univerziteta donešena je 13. novembra 1969. godine.

U čast 46. godišnjice Univerziteta, čestitke je uputio rektor Ramazan Zejnulahu.

On je u svojim željama, između ostalog, rekao: "Univerzitet u Prištini je sinonim za napredak i težnje našeg naroda. U još daljoj prošlosti, ova institucija je doprinela našem narodu sa prvim kadrovima koji se postavljaju na čelu ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Kosova i drugih teritorija koji naseljavaju Albanci. On je takođe služio kao škola i kao centar otpora kao simbol otpora jednog ugnjetenog naroda, ali nije podlegao. Ponosni smo na studente i profesore koji nose zasluge za ova dostignuća. "

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.