Dan Aškalija: O njihovim pravima govoriti svakog dana i na svakom mestu

Danas se obeležava Dan Aškalija. U Prištini je održana konferencija pod pokroviteljstvom Kancelarije za pitanja zajednica pri Kancelariji kosovskog premijera. Konferenciju je otvorio Ramuš Haradinaj, a čestitku je tokom održavanja uputio i prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

"I dalje je potreban rad da se poboljša situacija, ali mi ćemo blisko sarađivati sa izabranim članovima za poboljšanje položaja Aškalija u pogledu stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i učešća u institucionalnom životu," rekao je Haradinaj.

"O pravima aškalijskog i ostalih nevećinskih naroda na Kosovu treba govoriti svakog dana i na svakom mestu, u skladu sa onim što jesu naši cilјevi, a to je da aškalijski i svaki drugi narod na Kosovu žive bolјe i kvalitetnije," kazao je Jevtić.

"Činjenica je da aškalijski narod, kao i drugi narodi na Kosovu, danas uglavnom žive u teškim uslovima i mnogo je posla pred svima nama, koji treba da uradimo kako bi se život aškalijske i drugih nevećinskih naroda na Kosovu pobolјšao," dodao je. 

Cilј Ministarstva za zajednice i povratak je da pripadnici ovog naroda u narednom periodu žive bolјe, istakao je Jevtić. 

Detaljnije o aškalijskoj zajednici na Kosovu čitajte na zvaničnoj Internet stranici Kancelarije za pitanja zajednica. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.