Dveri i DJB traže posebnu sednicu Skupštine o KiM-u: Samo najviši organ Republike Srbije ne razmatra najvažnije nacionalno pitanje

Dveri i pokret Dosta je bilo zatražili su danas vanrednu skupštinsku sednicu o, kako su naveli, "međunarodnm pritiscima na državne organe Republike Srbije u vezi sa pregovorima i situacijom na KiM-u". Traže takođe da na ovoj sednici na pitanja narodnih poslanika odgovaraju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Zahtevaju da prisustvuje i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji, navode, aktivno učestvuje u pregovorima o budućnosti KiM-a.

Obradović: Jedino Skupština ne raspravlja o KiM-u

"Svaki dan u medijima i Vlada Srbije i Predsednik komentarišu temu KiM-a, jedino Narodna Skupština Republike Srbije ne zaseda i jedino najviši organ Republike Srbije ne razmatra najvažnije i najaktuelnije nacionalno pitanje danas," kazao je Obradović, navodeći da je unutrašnji dijalog o KiM-u "lažan". 

"Valjda je normalno i valjda je red da, kad svi raspravljaju o KiM-u, nešto o tome kažu i narodni poslanici, političke partije i da zauzme stav Narodna Skupština Republike Srbije," dodao je.

Radulović: Inicijativa po modelu Dve Nemačke

"Najnovija inicijativa je inicijativa o modelu Dve Nemačke, po kojem bi i Srbija i Kosovo, po modelu Dve Nemačke – Istočne i Zapadne, Srbija dozvolila da dobije stolicu u UN-u i bez međusobnog priznanja," tvrdi, sa druge strane, lider pokreta DJB, Saša Radulović.

"Za taj nemački model, Srbija treba da skloni preambulu iz Ustava Republike Srbije, pošto nijedan zvaničnik Republike Srbije ne može da potpiše nikakav takav dokument dok god je KiM u Ustavu," kaže i dodaje da je "jedini razlog za izmenu Ustava Republike Srbije izbacivanje KiM-a iz tog Ustava".

Slaže se da su pregovori za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca potrebni, ali ističe da bi teme trebalo da budu drugačije:

"Moramo da pođemo od imovinskih prava, kako fizičkih, tako i pravnih lica, odličan primer je Trepča i njeni akcionari, zatim crkve i posle toga takođe da razgovaramo o kulturnoj baštini koja je kritično važna za Srbiju, da razgovaramo o svim pitanjima, ali bazirano na postojećim ugovorima i pravima."

"Ugovori  i prava, posebno imovinska prava su civilizacijska vrednost i bilo kakav razgovor o bilo čemu drugom, u ovom trenutku, jednostavno ne dolazi u obzir," zaključio je. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.