Dačić: Želimo da Priština što pre ukine takse i da nastavimo dijalog

Dačić Huan Gonzales Barba Peru
FOTO: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

Dačić je nakon sastanka sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije, Huanom Gonzales Barba Perom, rekao da se tog dogovora pridržava i Evropska unija i da u svakom dokumentu EU kada se Kosovo prvi put navodi, to je sa zvezdicom i fusnotom.

„Mi na tome insistiramo, a Kosovo se pravi kao da tog dogovora nema. Oni se ponašaju kao razmaženo dete, hoće da primenjuju samo ono što im odgovara, a Albanija se ponašala u skladu sa pravilima kako se ponaša EU i kako se organizuju razni skupovi u okviru regionalnih organizacija“, rekao je Dačić.

Kosovo na skupu u Tirani sa zvezdicom, prištinski mediji ocenjuju kao skandal

Ministar je nakon razgovora sa gostom iz Španije rekao i da je sada intencija da se bezuslovno ukinu takse i da se tako ponovo pokrene dijalog sa Prištinom, ali da o tome i na samom Kosovu ima različitih pristupa.

„Mi želimo da se takse što pre ukinu i da se nastavi dijalog. To je u interesu ne samo Beograda, nego i Prištine“, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je nastavak dijaloga u interesu svih. On je zahvalio na podršci Španije Srbiji po pitanju Kosova i istakao da će ako katalonske vlasti kontaktiraju Srbiju ona o tome odmah obavestiti špansku ambasadu.

Ocenio je da su odnosi dve zemlje strateškog karaktera i da je uveren da će se podrška Španije evrointegracijama Srbije nastaviti.

Principijelna pozicija Španije po pitanju Kosova

Državni sekretar za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije, Huan Gonzales Barba Peru, rekao je da je španska pozicija po pitanju Kosova principijelna, ali da veruje da Španija treba da ima proaktivnu ulogu kako bi došlo do dijaloga i sporazuma između Beograda i Prištine.

On je na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije istakao da „nema drugog načina“.

Predstavnik Španije je rekao da njegova zemlja smatra da prvenstveno treba obnoviti dijalog i kontakt Beograda i Prištine i da treba uspostaviti poverenje.

On je rekao da kao dobru inicijativu vidi ponovno uspostavljanje avio i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.