Dačić o rešenju za Kosovo: Ko šta drži, to je njegovo

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je večeras da je nemoguće naći adekvatno rešenje kosovskog pitanja osim „poštovanja stanja na terenu“.

„Ko šta drži, to je njegovo. U tom slučaju, Sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj“, rekao je Dačić za televiziju O2.

On je naveo da bi pitanje Kosova brzo bilo rešeno ako bi međunarodna zajednica bila saglasna oko toga, ali da je reč o „geostrateškoj igri koja ne zavisi samo od stava Beograda i Prištine“.

„Ako se međunarodna zajednica složi da pitanje Kosova treba zatvoriti, ono će biti brzo rešeno, ali postoji neslaganje, ne između Zapada i Rusije i Kine, nego između evropskih zemalja i SAD“, izjavio je šef srpske diplomatije.

Dok su Brisel i Vašington spremni da podrže rešenje oko kojeg bi Srbija i Kosovo postigli dogovor, Berlin je protiv razgraničenja i insistira na nepromenjivosti granica, rekao je Dačić.

„Ja se s tim slažem, ali kada govorimo o nepromenjivosti granica, oni su preskočili jednu fazu – proglašenje nezavisnosti Kosova“, naveo je.

Komentarišući izjavu crnogorskog predsednika, Mila Đukanovića, da bi rešenje kosovskog pitanja trebalo da bude zasnovano na Badinterovoj formuli, Dačić je rekao da se „apsolutno slaže s tim jer je Badinter govorio o poštovanju granica (tadašnjih jugoslovenskih) republika, a ne granica pokrajina“ i dodao je da „ne može da veruje da se Đukanović toga ne seća“.

„Đukanović hoće da kaže da nema promena granica. Vratimo se mi na Badinterovu formulu, ali nemojte sada kada ste je prekršili (priznanjem nezavisnosti Kosova) da govorite da ne mogu da se menjaju granice koje nikad nisu bile međunarodno priznate, kao što je slučaj sa granicom između Kosova i centralne Srbije“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da nije predviđeno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude pandan Republici Srpskoj, koja je izraz ravnopravnog statusa srpskog naroda u BiH.

„Ovde (na Kosovu) ne bi bila takva situacija, ZSO bi jednim krakom bila vezana za srpsku vlast, po pitanju školskog i zdravstvenog sistema“, kazao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da se pretnja velikom Albanijom odnosi na to što neke zemlje EU „nisu dale pozitivne signale“ po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo i otvaranja pregovora o članstvu u EU sa Albanijom.

„Oni (Albanci) misle da će tom pretnjom ubediti neke zemlje da daju saglasnost, ali to ima kontra efekat i faktor je destabilizacije u regionu“, dodao je Dačić.

Tači i Haradinaj bez promena stavova uoči pokušaja nastavka dijaloga

Pred pokušaj nastavka dijaloga u Parizu, Prištinu su danas posetile diplomate iz Nemačke i Francuske. Predsednik Kosova, Hašim Tači i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, nisu promenili svoje stavove.

Tači je izjavio da bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se nastavi bez uslovljavanja, ali i da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi. Haradinaj je rekao da je Kosovo spremno za postizanje sporazuma, ali pod uslovom da njegov deo ne bude promena granica.

Tokom sastanka sa visokim diplomatama iz Nemačke i Francuske, predsednik Kosova je pozdravio nemačko-francusko angažovanje na Samitu u Parizu između predstavnika Beograda i Prištine, kao i napore predsednika Emanuela Makrona i kancelarke Angele Merkel da pomognu nastavku procesa dijaloga pod rukovodstvom Evropske unije.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanija koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela i Vašingtona.

Ukidanje taksi zatraženo je i u ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije za Kosovo, u kome se navodi i da „nije ostvaren napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština i da bi Kosovo trebalo dodatno konstruktivno da se angažuje na njenom uspostavljanju.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, poručio je ranije da neće dozvoliti formiranje ZSO jer su se okolnosti promenile.

Navode da neće doći do formiranja ZSO, iako su dogovorene 2013. Briselskim sporazumom, čiji je EU garant, Vučić je nazvao bezobrazlukom i poručio da je šokiran time što evropski predstavnici i dalje nisu reagovali na „najavljeno kršenje sporazuma“.

Izveštaj je zatim komentarisao i premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, ističući da je u pitanju „mešovit pregled stagnacije i napretka ostvarenog tokom godinu dana“. On je tada poručio da takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, a koje se pominju u dokumentu EK, ostaju na snazi do postizanja „sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije“.

Nakon ovih tenzija u dijalogu između zvaničnika Srbije i Kosova, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) objavilo je saopštenje u kojem upozorava građane da, ukoliko mogu izbegavaju ulazak u Srbiju, a ako to već nije moguće, da budu obazrivi.

Insajder

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.