Dačić nakon sastanka sa Eskobarom i Šoleom: Podržavaju da je ZSO dogovorena, a ne predmet razgovora

dačić Šole
FOTO: Derek Šole/Tviter

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, sastao se sa više američkih zvaničnika u sklopu svoje posete SAD-u. Oni podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština nešto što je već dogovoreno, a ne predmet razgovora i da mora biti formirana da bi se pristupilo primeni sporazuma, rekao je Dačić, a prenosi Danas.

Ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Vašingtonu povodom „Molitvenog doručka“.

Uoči ovog događaja sastao se sa savetnikom Stejt departmena Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

„Za nas je veoma bitan stav SAD, prvo Zajednica srpskih opština, pa sve ostalo. Veoma je važno reći da Sjedinjene Države misle ozbiljno, da Kurti može da snosi veliku odgovornost ukoliko se bude destruktivno ponašao i ukoliko ne želi da formira Zajednicu srpskih opština“, rekao je Dačić, preneo je Danas.

O sastanku sa Dačićem oglasio se i Derek Šole. U objavi na Tviteru naveo je da su imali odlične razgovore.

„Potvrdili smo dugogodišnje prijateljstvo između SAD-a i Srbije i izrazio sam podršku angažovanju Srbije u dijalogu sa Kosovom i naporima da se promoviše veći mir i bezbednost u regionu“, naveo je Šole na Tviteru.

Dačić danas u Vašingtonu prisustvuje tradicionalnom Nacionalnom molitvenom doručku koja se održava svakog prvog četvrtka u februaru. Ovaj događaj okuplja predsednika SAD, članove Kongresa, političare i vojne lidere, kao i goste širom sveta.

U Vašingtonu boravi i više političara sa Kosova, koji su se takođe sastajali sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

Lider PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), saopštio je nakon sastanka da su razgovarali o konačnim sporazumu Beograda i Prištine, gde mu je izneo stav da bi ovaj sporazum trebalo da dovede do uzajamnog priznanja.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, je takođe nakon sastanka sa Eskobarom saopštio da su razgovarali o konačnom sporazumu. Iz SAD-a je poručio i da „Priština ne treba da ostane talac ZSO“, te da je, kako je naveo, rešenje ovog pitanja jedini način da se postigne konačan dogovor Beograda i Prištine.

U američkoj ambasadi u Prištini ove nedelje je održana diskusija na temu formiranja ZSO nakon koje je ambasador Džef Hovenijer još jednom zatražio od Prištine da krene sa implementacijom preuzete obaveze. Okruglom stolu koji je bio zatvoren za javnost prisustvovali su srpski i albanski politički predstavnici, diplomatski kor, kao i predstavnici civilnog društva.

Pročitajte još:

Nakon Haradinaja i Krasnići sa Eskobarom: PDK traži uzajamno priznanje

Haradinaj iz SAD-a poručuje da Kurti i Vučić opstruišu „evro-američki plan“; Sa Eskobarom razgovarao o konačnom sporazumuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.