Osmani sa predsednikom Islanda: Neophodno da postanemo članica S.Evrope, to ne treba da se povezuje sa dijalogom

Osmani predsednik Islanda
FOTO: Predsedništvo Kosova

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, boravi u poseti Islandu – zemlji koja predsedava Savetom Evrope, a za čije je članstvo Priština uputila zahtev.

Danas se sastala sa predsednikom Islanda Gudnijem Johanesonom, a prethodno je najavila i sastanke sa premijerkom, predsednikom skupštine i ministrom spoljnih poslova ove zemlje.

U pitanju je prva bilateralna poseta kosovske predsednice Islandu, tj. bilo kog predsednika Kosova do sada, saopštili su iz kabineta Osmani.

Još juče su najavili da će u sklopu jednodnevne posete teme razgovora biti intenziviranje saradnje tokom islandskog predsedavanja Savetom Evrope radi članstva Kosova u ovoj organizaciji, ali i produbljivanje bilateralnih odnosa i unapređenje evroatlantskog puta Kosova.

Nakon sastanka iz kosovskog predsedništva potvrdili su da su kosovska predsednica i predsednik Islanda razgovarali upravo o povećanju saradnje tokom predsedavanja Islanda Savetom Evrope.

„Predsednica Osmani je istakla važnu ulogu ove organizacije u garantovanju, zaštiti i promovisanju ljudskih prava i pohvalila liderstvo Islanda u tom pogledu“, saopšteno je.

Osmani je kazala da je neophodno da se Kosovo pridruži ovoj organizaciji, ističući, kako je navela, „izuzetan napredak u garantovanju, zaštiti i promovisanju ljudskih prava na Kosovu, uključujući ustavni i zakonski okvir, koji je veoma napredan i potpuno usklađen sa svim međunarodnim konvencijama“.

Ujedno kaže da se građanima Kosova čini velika nepravda time što im se uskraćuje pristup Evropskom sudu za ljudska prava, kao izuzetno efikasnom instrumentu za zaštitu osnovnih prava i sloboda.

Osmani je iz Islanda poručila da veza između procesa članstva Kosova u Savetu Evrope i procesa dijaloga nije ispravna, ističući da ova dva procesa treba posmatrati kao odvojena.

„Stoga je članstvo Kosova u Savetu Evrope odraz dostignuća Kosova u sprovođenju vrednosti demokratije i ljudskih prava, o čemu svedoče izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija“, rekla je Osmani.

Nakon razgovora sa premijerkom Islanda, Katrin Jakobsdoutir, Osmani je poručila da je ustavni model na Kosovu za zaštitu prava nevećinskih zajednica navodno najnapredniji u Evropi.

Pomenula joj je i odlučnost naroda i institucija Kosova da se učlane u NATO, te zatražila podršku Islanda, kao jedne od država osnivača Severnoatlantske alijanse.

Pitanje članstva Kosova u Savet Evrope kojem teži Kosovo, posebno je aktuelizovano poslednjih nekoliko meseci od kada je u fokusu tzv. evropski predlog. S obzirom na to da se kosovske vlasti i dalje odupiru formiranju ZSO, na marginama diplomatskih kanala ocenjuje se da bi upravo uskraćivanje podrške da se Kosovo pridruži SE mogla da bude ‘sankcija’.

Kako je nedavno ambasadorka misije Srbije u SE Aleksandra Đurović potvrdila za Tanjug, početkom ovog meseca se zahtev Kosova za članstvo u SE i zaista nije našao na dnevnom redu komiteta ministara, zato što ga upravo ambasadorka Islanda nije uvrstila u dnevni red.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.