Dačić: „Haradinaj je bio pesma u odnosu na Kurtija i Osmani“

Dijalog sigurno ne zavisi od Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, taj dijalog, da se pitala Priština ili Beograd, verujem da ne bi ni počeo. Njima nije potreban taj dijalog, jer za njih se podrazumeva da mi priznamo Kosovo, ocenio je ovog jutra za TV Pink predsednik Narodne skupštine Srbije i lider Socijalističke partije, Ivica Dačić. 

Prištini je, kako kaže Dačić, problem to što Beograd insistira na kompromisu, a taj kompromis je, sa gledišta Prištine – ekstreman pristup, ocenjuje dalje Dačić.

Kaže da se u Beogradu raspravljalo o tome ko je bolji za Srbiju, te da su se se „ubili ocenjujući da li je to – Hašim Tači, Ramuš Haradinaj ili sadašnji premijer, Aljbin Kurti.

„Govorili smo za Haradinaja da je najgori, sada, Haradinaj je bio pesma u odnosu na ovog Kurtija i Osmani“, ocenio je Dačić.

Tvrdi da su Kurti i nova kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kombinacija koja ima podršku dela međunarodne zajednice, tj, onog dela koji nije previše naklonjen načinu vođenja dijaloga Briselu, tj pokušaja da se dođe do kompromisa.

Za Osmani koja je na poslednjim izborima učestvovala na listi Samoopredeljenja, ujedno kaže da je „prebeglica, jer je ona prešla iz jednog političkog tabora u drugi“. Podsetio je ujedno da je Osmani, ispred LDK prethodno bila predsednica skupštine u sedmom sazivu parlamenta.

Dačić se ujedno zapitao i „kakav je to dijalog, kada oni u startu kažu – mi ne prihvatamo Briselski sporazum„.

„Ništa ne prihvataju i o čemu mi da vršimo dijalog“, tvrdi dalje Dačić.

A teme o kojima Priština želi da razgovara su uvek iste, dodao je – „ratne odštete, izvinjenja, te ovo, te ono…“

Dačić je ujedno otkrio da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izdao „instrukcije“ u ophođenju prema prištinskim zvaničnicima „da mi njima ne odgovaramo na isti način, već da guramo princip regionalne stabilnosti i pomirenja jer to nama najviše odgovara“.

Predsednik skupštine Srbije kaže da se „trudi“ da ih ispoštuje.

„Odgovara nam mir kako bismo mogli dalje ekonomski da napredujemo, i kada je u pitanju Crna Gora, BiH pa i situacija sa Hrvatskom i ono što se dešava na KiM – da na sve to gledamo sa jednim smirenim tonom i pokažemo konstruktivnu ulogu Srbije“, dodao je Dačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.