Petković sa Vulovićem o privrednom razvoju i otvaranju novih radnih mesta u Z.Potoku

petković vulović
FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se danas u Beogradu sa gradonačelnikom Zubinog Potoka, Srđanom Vulovićem i generalnim direktorom kompanije „Jumko“, Branislavom Trajkovićem. Teme razgovara bile su privredni razvoj i otvaranje novih radnih mesta.

„Razgovarali smo o tome kako možemo dodatno da unapredimo privredni razvoj u opštini Zubin Potok s obzirom na to da tamo funkcioniše kompanija Javor gde sada 45 naših žena radi na poslovima konfekcije“, saopštio je Petković nakon završenog sastanka iz prostorija Kancelarije za KiM.

Precizirao je da je dogovoreno otvaranje nove proizvodne linije u kompaniji Javor, a u saradnji sa kompanijom Jumko.

„To će značiti da na 45 radnih mesta koliko sada naših žena na prostoru Zubinog Potoka radi, probamo još toliko radnih mesta da obezbedimo“, podcrtao je Petković.

Kaže da mu je ova vest posebno draga zbog toga što je reč o radnim mestima koja se odnose na žene, jer, kako kaže, na birou rada, ali i uopšte, žene teže dolaze do posla.

Podcrtao je da će i Kancelarija za KiM da uloži finansijska sredstva i podrži ovakav i slične projekte namenjene otvaranju novih radnih mesta.

„Imamo i posebne programe za razvoj poljoprivrede, ali i privrede, nabavku opreme i ostalih proizvodnih linija“, dodao je Petković.

Pogon Javora iz Zubinog Potoka, kao deo fabrike „Javor“ iz Ivanjice, bila je jedna od razvijenijih fabrika na Severnom Kosovu pre rata, i zahvaljujući njoj, kao i fabrici „Prvi maj“ iz Kosovske Mitrovice, proizvodnja konfekcije je bila jedna od jačih industrijskih grana na Severnom Kosovu. Fabrika je otežano radila posle rata, da bi potpuno prestala sa radom u aprilu 2005. godine.

Devet godina nakon zatvaranja, ovu fabriku je ponovo otvorio tadašnji šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, koji je mesec dana kasnije, otvorio i pogon iste fabrike u selu Žitkovac, u susednoj opštini Zvečan.

Ova fabrika je prošle godine u martu mesecu, a sa uvođenjem prvih mera u borbi protiv pandemije koronavirusa, pokrenula i proizvodnju maski za građane na Severu Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.