„1.300.000 imena u jednom – večna slava i hvala“ poruka iz Mitrovice za Dan primirja

Dan pomirenja
FOTO: KoSSev

Danas se u svetu obeležava Dan primirja, a u Kosovskoj Mitrovici, su u znak sećanja na 11. novembar 1918. kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, ovog jutra osvanuli plakati na bilbordima sa natpisom „1.300.000 imena u jednom – večna slava i hvala“.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Srbija od 2012. godine obeležava 11. novembar. Ovaj dan obeležava se nošenjem bedža koji predstavlja kombinaciju ordena albanske spomenice, čiji nosioci su bili svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915/1916, i Natalijine ramonde, biljke sa višestrukom simbolikom za srpski narod.

Ova biljka, poznata i kao cvet feniks, je endemska vrsta sa Kajmakčalana, gde se odigrala jedna od najvažnijih bitaka u Prvom svetskom ratu i ima zapanjujuću sposobnost da oživi nakon što je potpuno osušena, a dovoljna je jedna kap vode kako bi ponovo oživela, piše RTS.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

U znak sećanja na ovaj dan, U Kosovskoj Mitrovici su na bilbordima zalepljeni posteri kojima je upućena zahvalnost borcima za slobodu. Isti posteri na kojima je ispisano „1.300.000 imena u jednom – večna slava i hvala“ mogu se videti i u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

U Beogradu se ovaj dan obeležava polaganjem venca i odavanjem počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Ceremoniji prisustvuju visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i diplomatski i vojni izaslanici više zemalja, prenosi RTS.

Pročitajte još:

Dan primirja: Srpski vojnik iz Prizrena pred kojim su salutirali najviši oficiri SAD

Hercegovac koji je Mitrovici doneo obećanu zemlju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.