Dačić: Festival ‘Mirëdita, dobar dan’ skup visokog rizika, organizatori da razmotre odlaganje

FOTO: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, izjavio je danas da smatra da je Festival „Mirëdita, dobar dan“, čije je održavanje najavljeno za Vidovdan, 28. juna u Beogradu – skup visokog rizika i da bi organizatori trebalo da razmotre njegovo odlaganje.

„To jeste jedan skup visokog rizika na taj dan i trebalo bi razgovarati sa organizatorima da imaju u vidu da tu može da bude provokacija i da bi eventualno možda mogli da razmišljaju o odlaganju svega toga“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu, prenosi RTV piše Tanjug.

Policiji nije prijavljen skup, rekao je on, ali i dodao da nije ni potrebno tražiti dozvolu policije jer se festival održava u zatvorenom prostoru.

„Skup nije prijavljen zato što nije reč o skupu na otvorenom za koji se traže dozvole. To jeste bezbednosni rizik, ali mi do sada nismo postupali po tome zato što nikakvih najava tog događaja nije bilo prema Policijskoj upravi za grad Beograd“, naveo je Dačić.

Organizatori: Protivljenje gradonačelnika Beograda ne utiče na festival ‘Mirëdita, dobar dan’

Dačić: Međunarodna zajednica ćuti kad se hapse Srbi na KiM

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom privođenja mladića srpske nacionalnosti u petak uveče u Leposaviću od strane Kosovske policije, da međunarodna zajednica o takvim događajima ćuti, a da Beograd ne dobija zvanične informacije.

„Mi kada želimo da saznamo bilo šta što je vezano za bezbednost naših građana unutar Srbije, znači na Kosovu i Metohiji, mi moramo da se oslanjamo na naše izvore od strane naših građana, nikakve zvanične informacije nemamo ni od koga ko se bavi tim nekim policijskim poslom“, rekao je Dačić, na pitanje Tanjuga.

Napomenuo je da bi policijski posao pre svega trebalo da pokriva EULEX, ali da bi trebalo da bude i KFOR.

„Mi zaista sa velikim negodovanjem i zaprepašćenjem gledamo na to kako se primenjuje nasilje prema građanima Srbije“, rekao je ministar policije.

Podsetio je da je nedavno na prelazu zaustavljena jedna osoba za koju je Uprava kriminalističke policije, odnosno službe za otkrivanje ratnih zločina, imala sumnje da je učestvovao u zločinima prema srpskom narodu na KiM.

„Lice je albanske nacionalnosti i to lice je zadržano. Ne znam da li će protiv njega biti podneta krivična prijava ili ne, ali je tužilaštvo utvrdilo da zaista ima elemenata za tako nešto. Pa oni su zvali Ujedinjene nacije zbog toga što smo mi to uradili. A mi, znači, srpska deca, kome mi da se žalimo i na koji način mi uopšte možemo da reagujemo kada međunarodna zajednica ćuti“.

Ocenio je da je reč o dvostrukim standardima i o tome da je „njima sve dozvoljeno“, odnosno da se prištinske vlasti ponašaju tako da „jednostavno uopšte ne uvažavaju bilo kakve dogovore“.

Dačić je posetio taktičko-tehnički zbor u organizaciji uprava i jedinica MUP-a.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.