Dačić: Bolje da se nisu prijavili za članstvo u INTERPOL-u, doživeće debakl

Dacičić

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da je gotovo siguran da Kosovo neće uspeti da postane član INTERPOL-a bez obzira na velike pritiske i poručio da je bolje da se nisu prijavili, jer će, kako kaže, „doživeti debakl“. „Jasno je da Kosovo ne želi da postane član INTERPOL-a da bi povećalo saradnju u borbi protiv kriminala, već da bi time dali još jednu kockicu za zaokruživanje svoje nezavisnosti,“ istakao je Dačić.

Članstvo Kosova u INTERPOL-u podržavaju zapadne i islamske zemlje

„Pritisci su izuzetno snažni i jaki uz veliku podršku zapadnih i islamskih zemalja,“ rekao je Ivica Dačić za Tanjug. On navodi da Albanci čak ispituju mogućnost da se delegacijama koje nemaju para, plate i putni troškovi i boravak u Dubaiju i kako on kaže, „ko zna šta još“.

Dačić je podsetio da je Kosovo, kako bi dobilo glasove u INTERPOL-u, odvojilo i sredstva iz budžeta za lobiranje, odnosno, kako kaže, „za korupciju“. Međutim, ocenjuje da je to „prazna puška“ i da će se na samom glasanju videti koliku će podršku dobiti.

„S obzirom da oni stalno pričaju, da su laži ovo što radim vezano za povlačenje priznanja, videće se na glasanju koliko imaju glasova. Prema tome, bolje da se nisu ni prijavili za članstvo jer će ovo biti debakl,“ rekao je Dačić.

Na pitanje koliko članice izvršnog Komiteta INTERPOL-a uopšte interesuje to što Kosovo ne ispunjava uslove da postane član, Dačić kaže da „njima nije problem da prekrše Statut kao što se to već dešavalo u slučajevima kada žele da ostvare svoje ciljeve“.

„Neke zapadne zemlje pošalju svim članicama INTERPOL-a dopis da treba da se glasa za Kosovo, a onda se neko žali zašto mi lobiramo da neko ne priznaje Kosovo. To su cinične primedbe, ali očigledno im to smeta, a smeta im zato što to očigledno nisu laži,“ rekao je Dačić.

Dačić je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova i MUP, čija je to izvorna nadležnost, pomažeu u borbi da se spreči članstvo Kosova u INTERPOL-u.

Kako navodi, jasno je da Kosovo ne želi da postane član INTERPOL-a da bi povećalo saradnju u borbi protiv kriminala, već da bi time dali „još jednu kockicu za zaokruživanje njihove nezavisnosti“.

„Zbog svega toga to je politizacija INTERPOL-a i mi smo žestoko protiv toga,“ istakao je Dačić.

Srbija se ozbiljno organizovala da spreči članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Za razliku od INTERPOL-a gde pojedine zemlje kojima to do kraja nije baš jasno mogu da poveruju u argumente Kosova da je reč o policijskoj saradnji, za UNESCO to nije tako, a prema Dačićevoj oceni, za Kosovo će pokušaj članstva u tu organizacuju biti još teži.

„Tu smo još pre tri godine kada je bila mnogo teža situacija uspeli da sprečimo njihov ulazak u UNESCO i sada bih im preporučio da to ne pokušavaju.“

„Srbija se ozbiljno organizovala i dok se ne reši pitanje Kosova i ne postigne dogovor u dijalogu, mislim da nemaju šanse da uđu u tako značajne međunarodne organizacije kao što su UNESCO, INTERPOL, UN ili OEBS,“ kaže Dačić.

„Neka procene da li im se isplati svađa sa Srbijom“

„Srbija će učiniti sve da razvija dobre odnose sa svim zemljama u regionu, a na njima je da procene da li im se više isplati da se svađaju sa Srbijom ili da budu u dobrim odnosima.“

Ovako je Dačić prokomentarisao, kako kaže, nove „bočne udare“ na Srbiju iz regiona, poput zabrane ulaska četvorici srpskih inteletualaca u Crnu Goru, zbog, kako su navele tamošnje vlasti, „ugrožavanja nacionalne sigurnosti“, ali i izjavu izabranog člana Predsedništva BiH Željka Komšića u kojoj „podseća Srbiju da je Drina granica“.

Kada je reč o Komšiću, Dačić se pita kakva to opasnost preti od Srbije i Hrvatske i zašto izabrani član predsedništva s druge strane ne upozorava neke islamske zemlje kada dolaze u BIH i smatraju ih praktično svojom teritorijom u Evropi.

„Očigledno je da Komšić pokušava sada da daje izjave koje odgovaraju onima koji su glasali za njega, a to nisu Srbi ni Hrvati očigledno, ali nije to ništa novo. On je samo jedan od članova predsedništva,“ kaže Dačić.

On dodaje da Komšić ipak mora da vodi računa o poziciji BiH kada nastupa i daje izjave koje se odnose na druge zemlje u regionu.

Istovremeno Dačić napominje da će bez obzira na ove, Srbija učiniti sve da razvija dobre odnose sa svim zemljama u regionu, a „na njima je da procene da li im se više isplati da se svađaju sa Srbijom ili da budemo u dobrim odnosima“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.