Kurti: Da pamtimo herojsku prošlost i ne ustuknemo pred provokacijama promene istine o ratu


„Naš rat je bio oslobodilački protiv genocidnog okupatora“, lekciju iz istorije održao je danas za skupštinskom govornicom Aljbin Kurti. Tim „ujedinjenjem oko istine i za istinu“, Albanci su „u stanju da odaju počast žrtvi porodice Jašari“. Poruka kosovskog premijera samo je jedna u nizu sa današnje skupštinske govornice koja je bila uvijena u zastavu „UÇK“.

Započela je trodnevna „epopeja“ Ademu Jašariju, za Albance „legendarnog komandanta“ i „oca nacije“, kojeg srpski državni izvori, međutim, i dalje kvalifikuju kao teroristu kojeg su policijske snage posle trodnevne opsade 5.,6., i 7. marta 1998., nakon što je prethodno odbio da im se preda – likvidirale u kući u Prekazu, uz celu porodicu koja se sa njim zabarikadirala. Ukupno 58 žrtava.

„Epopeja OVK“ centralni je događaj naredna tri dana za albansku javnost i medije. Televizijski programi, društvene mreže, politička i javna scena obojena je glorifikacijom nove kosovske istorije, od izjava, preko fotografija i muzike. Ove godine posebno se prave upoređivanja stradanja izbeglica na Kosovu i u Ukrajini, kao i „herojska odbrana svojih domova“.

Za Aljbina Kurtija obeležavanje 24-godišnjice ubistva porodice Jašari je „poseban događaj bez presedana“, ne samo za albansku istoriju.

U pitanju je „prekaški maskr“, ali i „herojstvo iz Prekaza i porodice Jašari“.

„Herojstvo koje nas podseća na to koliko smo dugo i teško dolazili da stignemo ovde gde smo. Glasno i tiho junaštvo onih koji su pali za slobodu, dali su sve za nju, i onih koji su preživeli da ispričaju iskustva“, kazao je.

„24 godine od dana kada je porodica Jašari herojski pala u Prekazu posle dve noći i tri dana žestokih borbi sa srpskim agresorom. U tri napada poginule su ukupno 83 osobe, uključujući najmanje 24 žene i decu, navodi Human Rights Watch. Cela porodica je skoro nestala od posledica ovih jezivih i neravnopravnih borbi. Tenkovi, mitraljezi i vojnici napadaju izdaleka naoružane porodice sa nadom u slobodu i oružjem koje su sami stvorili. Jedina preživela porodice Jašari iz ovog masakra, koja je uspela da ispriča priču onako kako ju je videla svojim očima – je ćerka vrhovnog komandanta Adema Jašarija – Besarta. Besarta je celu noć i dan provela sama, sa svojom porodicom – mrtvom oko nje, sve dok srpske granate nisu padale jedna po jedna, udarajući u ono što je ostalo od njene kuće. Kao jedina preživela, Besarta podseća na užas i bol, ali i na hrabrost i ponos koji nosi ona, njena porodica i svi mi kao Albanci“.

Naglasio je da je potrebno da se govori o prošlosti, da bi se odala počast takvom herojstvu i istovremeno setilo i Jašarijevih saboraca koji se trenutno nalaze u zatvoru u Hagu.

„Upravo za ovaj rat. Upravo za ovaj narativ koji smo krvlju izgradili, a Srbija lažima hoće da ga obnovi. Moramo aktivno raditi na tome da svoju prošlost pamtimo onkvom kakva je bila, da ni u jednom trenutku ne ustuknemo pred provokacijama koje nam se kao narodu postavljaju o tome da se promeni ratna istina“, tvrdi prvi čovek kosovske vlade.

Kaže da ni pre rata Albanci „nisu imali mira“.

„Jer smo bili okupirani, bili smo pod okupacijom. Pre rata imali smo deportacije Albanaca u Tursku i akcije Rankovića na prikupljanju oružja od Albanaca. Imali smo demonstracije 68. i 81. godine. Imali smo ukidanje autonomije i izbacivanje Albanaca sa posla. Imali smo trovanja studenata. Imali smo krvave puteve i pre rata. Počelo je mnogo pre nas. Kod naših predaka pre mnogo vremena. Nastavilo se sa nama. Za svakog od nas to je počelo u određenom trenutku. Što nije nužno isto što i drugo. Ali zajednička tačka za sve nas ovde danas je eskalacija bilo koje druge situacije koja nas tera da se uvek sa pijetetom sećamo 5. marta – početka Epopeje OVK. To je Prekaški masakr, koji je postao odlučujuća prekretnica u putanji razvoja našeg oslobodilačkog rata 1998-1999, ali istovremeno i u buđenje međunarodne savesti i svetske diplomatske svesti. Čak ni za porodicu Jašari 1998. godina nije bila početak. Pripremale su ih mnoge generacije. Od kada je Baća Šaban uhapšen 1952. godine od strane tadašnje vlasti, do demonstracija 1968. godine i akcija Baće Šabana zajedno sa Hamzom Jašarijem zbog postavljanja nacionalnih zastava u Srbici. Zatim demonstracija 1981. u kojima je učestvovao i glavnokomandujući Adem Jašari, do prvih vojnih vežbi 1991. organizovanih u Republici Albaniji, zatim do prvog napada na Prekaz u decembru 1991. godine, drugog napada na Prekaz u januaru 1998. do epopeje OVK u martu 1998. godine.

Baš tom „putanjom opredeljeni su Albanci za svoju otadžbinu, za oslobođenje zemlje, za slobodu naroda, po svaku cenu“.

„A u Epopeji OVK postali su večni“, glorifikovao je Kurti.

Osim veličanja prošlosti, Kurti je naglasio da je Kosovo ipak danas „u skladu sa svetskim događajima i svedocima rata u Ukrajini“.

„Ovo je rat koji svakog od nas podseća na teror i genocid koji je doživeo tokom rata na Kosovu. Teror koji nas neminovno suočava sa gorkom realnošću da i danas postoje okupatori kojima nije problem da ubijaju nevine civile i negiraju zločine koje su počinili. Ovo je realnost za koju su se mnogi od nas nadali da će ostaviti iza sebe sa nedavnim ratom na Kosovu“, naglasio je.

Koliko god bio izazovan put ka budućnosti, on tvrdi da se, međutim, jedno „nikada ne može dogoditi“:

„A to je da se dozvoli da se prošlost ponovi. Dugo smo stajali između prava i žrtve za slobodu i nezavisnost i namera drugih da nam tako nešto uskrate (…) Slava glavnokomandujućem Ademu Jašariju i porodici Jašari i svim herojima našeg naroda“, poručio je Kurti.

Govor su održali i predsednica Kosova Vjosa Osmani, kao i predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, u sličnom tonu.

Opširnije o tome u:

Konjufca o Jašariju nema prave reči jer „reči su zemaljske a njegova žrtva iznad“

Započela trodnevna „epopeja oca OVK“, Osmani: Jašari, drago kamenje sećanja

Sednicu su u skupštini pratili članovi porodice Jašari, bivši kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, predsednik makedonskog sobranja Taljat Džaferi, međunarodni predstavnici i diplomate na Kosovu, veterani i komandant KBS.

Pre sednice su ova tri zvaničnika položila venac za porodicu Jašari, a potom je Osmani postrojila KBS, koje predstavljaju kao Oružane snage Kosova.

Nacija za Srbiju, Rusiju i Belorusiju valuta za cenkanje

Kurti je govorio i pred KBS, gde su bili takođe makedonski predsednik skupštine, kao i turski ambasador. Kaže da su godinama težili dijalogu sa principima, dugoročnom miru, pa ne žure sa postavljanjem rokova. „Nametnuti i neprincipijelni dijalog je budući sukob sa cenkanjem“, kazao je.

„Nacije nisu valuta ili roba u rukama država i njihovih visokih predstavnika, osim ako je reč o Srbiji, Rusiji i Belorusiji“, rekao je Kurti u prvom govoru.

Trebaju mu datumi ali za unutrašnji razvoj.

„Ljudski, društveni i ekonomski napredak zahteva datume, rokove i brzinu. Spolja, složenost ima mnogo faktora i aktera, pa zahteva zrelo delovanje i razboritost, zahteva vreme. Iznutra nam je potrebna iskrenost i spoljašnji reciprocitet. Ujedinjeno delovanje je unutrašnje a strateško i koordinisano delovanje spolja. Iznutra nam je potrebno jedinstvo, a spolja savez. Iznutra moramo povećati društvenu moć, spolja državni subjektivitet. Uvek smo govorili da smo za državni subjektivizam a ne za subjektivizam vlasti“, takođe je kazao na smotri KBS.

Prema podacima FHP, od 58 članova porodice Jašari koji su sahranjeni kasnije, bilo je 18 žena, i 10 dece od kojih je nastarije imalo 16 godina. Nije ubijena samo 11-godišnja devojčica.

„Srpska policija je negirala bilo kakvu nezakonitost u napadima i tvrdila da je progonila ‘teroriste’ koji su napali policiju. Portparol policije negirao je ‘laži i izmišljotine’ o mučenju kako su javili neki lokalni i strani mediji i rekao da policija nikada nije koristila takve metode, niti će ikada“, naveo je Fond u jednom od svojih izveštaja.

Zvanični srpski policijski izvori, imaju suprotno tumačenje u odnosu na tumačenje sa Kosova:

Adem Jašari, sa svojim bratom Hamezom Jašarijem bio je vođa OVK, koju je zvanična Srbija videla kao terorističku grupu. Jašari, koji su stradali sa članovima svoje porodice jer su odbili da se predaju u dreničkom selu Donjem Prekazu, istočno od Srbice, gde su živeli.

Srpske snage bezbednosti (PJP i SAJ) su okružile Jašarijevu porodičnu kuću i pozvale na predaju, dajući dvosatni rok za predaju. I dok se više desetina civila predalo i udaljilo sa lica mesta, iz Jašarijeve kuće započelo se sa upotrebom teškog naoružanja kada su ubijena dva policajca, a ranjena tri. Policija je potom uzvratila teškom artiljerijom i praktično uništila i Jašarijevu kuću, uz 56 članova Jašarijeve porodice.

Kosovski izvori navode 59 ubijenih članova Jašari porodice.

Kako je prošle godine ova „epopeja“ protekla, podsetite se u:

Na Kosovu se obeležava 23 godine od ubistva porodice Jašari

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.