Da li građani koji poseduju pasoše Koordinacione uprave za KiM mogu da podnesu zahtev za vizu u ambasadi Nemačke u Prištini?

"U postupku za izdavanje viza u Nemačkoj Ambasadi u Prištini ne prihvataju se pasoši izdati od strane Koordinacione Uprave,'' najnoviji je propis Ambasade Savezne Republike Nemačke u Prištini. Ovaj propis je uveden prošle nedelje, što je navedeno i na Internet stranici ove ambasade. 

Iz nemačke ambasade u Prištini je, takođe, potvrđeno da je na snazi novi propis. 

U jučerašnjem telefonskom razgovoru, u 13 časova i 8 minuta, sa novinarkom naše redakcije koja je ovu ambasadu pozvala u kapacitetu građanke Severne Kosovske Mitrovice i imaoca ovog pasoša, a koja je želela da preda zahtev za izdavanje Šengenske vize koja je neophodna za pasoš iz Koordinacione uprave za KiM, službenica iz odeljenja za vize potvrdila je da ambasada Nemačke u Prištini više ne prima pasoše Republike Srbije izdate u Koordinacionoj upravi za Kosovo i Metohiju, već isključivo "kosovarske".

Građani sa KiM-a, međutim, ne mogu da podnesu zahtev za vizu ni u ambasadi Nemačke u Beogradu, jer  u ovoj ambasadi građane sa pasošima Koordinacione uprave upućuju upravo na nemačku ambasadu u Prištini.

U ambasadi Savezne Republike Nemačke u Beogradu, sa druge strane, građani se sa ovim pasošima upućuju upravo na nemačku ambasadu u Prištini.

"Osobe sa Kosova koje imaju pasoš Republike Srbije, izdat u posebnoj službi za izdavanje pasoša u Beogradu ('Koordinaciona uprava'), i dalje podležu viznom režimu. Zahtev za izdavanje vize treba, po pravilu, podneti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Prištini koje je nadležno za mesto prebivališta podnosioca zahteva," navedeno je na sajtu ambasade.

Naša novinarka uputila je ambasadi u Beogradu početkom nedelje i mejl sa istim pitanjem, na koji još uvek nije dobila odgovor, ali je redakciju KoSSeva u međuvremenu kontaktirao sugrađanin koji je pokušao u ovoj ambasadi da dobije Šengensku vizu i imao isto iskustvo. 

Foto: Printskrin Internet stranice nemačke ambasade u Prištini od ponedeljkaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.