Da li će Tramp prisustvovati sastanku 4. septembra?

Tramp Grenel
FOTO: EPA/ STEFANI REYNOLDS, PROFIMEDIA / RAS SRBIJA

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Četvrti septembar je datum kada će se delegacije na visokom nivou Kosova i Srbije još jednom suočiti u okviru dijaloga, sada u Beloj kući u Vašingtonu.

Petak naredne nedelje može se pretvoriti u dan označen u istorijskom kalendaru. Kosovo i Srbija suočiće se još jednom na političkom polju u nastojanju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Sastanak, zakazan za petak, 4. septembar, prvobitno je bio zakazan za dva dana ranije – 2. septembar. Sastanak je odložen zbog, kako se navodi, dnevnog reda domaćina u Beloj kući, Ričarda Grenela i Roberta O’Brajena.

Međutim, vrlo je verovatno da je razlog za odlaganje sastanka za dva dana bila mogućnost učešća američkog predsednika, Donalda Trampa u razgovorima između premijera Hotija i njegovog tima i srpske delegacije koju predvodi Aleksandar Vučić.

Ali je očigledno da su male šanse da će Tramp biti prisutan na sastanku 4. septembra.

Izvor unutar američkog Veća za nacionalnu bezbednost rekao je za lajmi.net da trenutno nema zakazanog sastanka koji podrazumeva Trampovo učešće za 4. septembar.

„Nemamo najavljeni sastanak koji podrazumeva učešće predsednika tokom ove posete“, rekao je ovaj izvor za lajmi.net, aludirajući na posetu delegacija Kosova i Srbije u Beloj kući na sastanku u okviru dijaloga između ovih država.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je pre nekoliko dana da bi Tramp mogao da učestvuje na sastanku u Vašingtonu.

Međutim, atmosfera u taboru kosovske strane bila je veoma napeta pre održavanja ovog vitalnog sastanka.

Samoopredeljenje trenutno oštro kritikuje pristup Trampove administracije i njenog izaslanika, Ričarda Grenela pregovaračkom procesu. Lider ove stranke, Aljbin Kurti, čak je otišao korak dalje, nazivajući Grenela finansijskim „kaubojem“ koji ne želi da čuje za patnje Kosova.

Došlo je do podela i napetosti unutar same vladajuće koalicije, pri čemu se AAK žalio da su skrajnuti iz procesa i da se njihovi predstavnici ignorišu za pregovaračkim stolom.

Haradinajeva stranka je takođe iznela oštre optužbe protiv premijera Hotija, zbog nedostatka transparentnosti u procesu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.