Da li će Kosovo u nove prijevremene izbore?

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Da li će Kosovo ponovo u prijevremene izbore zavisiće od interpretacije Ustavnog suda.
 
Postignuti sporazum tri politička subjekata, LDK-AAK-Nisma (Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa), koji je ostavio po strani pobjedničku Demokratsku partiju Kosova Hashima Thaçija, po svemu sudeći, nateraće predsjednicu zemlje Atifetu Jahjaga da od Ustavnog suda zatraži interpretaciju.
 
Iz Thaçijeve stranke, PDK, tvrde da samo pobjednička partija ima mandat za formiranje vlade, dok opozicija navodi da oni koji imaju većinu u Skupštini, mogu formiratu vladu.
Nakon objave konačnih izbornih rezultata i konstituisanja Skupštine, ove tri stranke planiraju da predsjednici predlože ime novog mandatara  lade Kosova, a to je Ramush Haradinaj.
 
U tom slučaju, očekuje se da će predsjednica, prije imenovanja mandatara Vlade, zatraži interpretaciju Ustava. Od toga će zavisiti da li opozicija ima ustavno pravo da formira Vladu ili ne.
 
Ali prije svega toga, najpre predstoji sertifikacija konačnih izbornih rezultata. Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi kazao je da se u Centru za prebrojavanje i rezultate neprestano radi, te vjeruje da će se veoma brzo početi i sa odbrojavanjem uslovnih glasova, glasova koji su pristigli putem pošte i glasova lica sa posebnim potrebama.
 
“Nakon izbrojavanja svih ovih glasova CIK će saopštiti konačne rezultate. Nakon objavljivanja tih rezultata politički subjekti i kandidati mogu podnijeti žalbu na rezultat, ukoliko je imaju, određenim institucijama. CIK onda čeka na odluku tih institucija i onda nastavlja dalje sa procedurom”, kazao je Elezi.
 
Iz CIK-a je u međuvremenu saopšteno da u utorak počnje izbrojavanje preostalih glasova.
Na osnovu procedura, nakon sertifikacije rezultata i isteka roka od pet dana za žalbe, unutar mjesec dana predviđeno je da se konstituiše Skupština Kosova.
Prvu sjednicu saziva predsednica Atifete Jahjaga, u konsultaciji sa parlamentarnim partijama.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.