D.M. uhapšenom u Gračanici produžen pritvor za još dva meseca

FOTO : Kim

Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor za još dva meseca D.M. iz Kišnice koje se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrdila je za Radio Kim advokatica Jovana Filipović.

Filipović je navela da se D.M. od 21. juna nalazi u pritvoru i da od tada nije saslušan nijedan svedok.

„Pritvor mu je produžen za još dva meseca kako bi se preduzele istražne radnje. Insistiramo da se u što kraćem roku saslušaju svedoci tužilaštva, kako bi se istraga okončala što pre“, dodala je ona.

Pravni zastupnici D.M., advokati Dejan A. Vasić i Jovana Filipović, takođe traže svedočenje kosovskog premijera pošto je u vreme kada je D.M. radio u zatvoru Aljbin Kurti bio jedan od pritvorenika.

Kako podseća Kim, na konferenciji za medije u Prištini 18. septembra Kurti je na novinarsko pitanje hoće li se odazvati ovom pozivu odgovorio:

„Ja sam bio mnogo puta po zatvorima i sudovima, nije da imam nekakvu nostalgiju da idem opet. Ako me sud bude pozvao, ja ću se odazvati i otići ću u tom svojstvu u kojem mi sud kaže da treba“.

D.M. je uhapšen 21. juna u Kišnici. Tužilaštvo ga tereti za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu od 1998. do 1999. godine.

Sumnjiči se da je „sistematski vršio torturu, fizičko i psihičko nasilje“, te da je „nehumano postupao prema albanskim zatvorenicima“.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.