Čuvar otadžbine: Da se razgraničimo kako bi se posvetili Srbima izvan svojih granica

„Što se pre razgraničimo, pre će Srbija moći da se posveti sebi i Srbima izvan svojih granica“, smatra ministar vojni Republike Srbije, Aleksandar Vulin. Ovome se, kako je objasno, protive velike sile, međutim, kako kaže, predsednik Vučić se bez ičije pomoći bori protiv volje ovih sila, „Šiptara“, namernog nerazumevanja i napada u Srbiji. U svakom slučaju, Vulin je siguran da je razgraničenje dobro za Srbiju jer „istorija nas uči: ako se nečemu zapad protivi, to je dobro za Srbiju“.

Sve ovo rekao je u intervjuu za Večernje novosti.

Nakon mnogobrojnih najava srpskog državnog vrha o napadima na Severu Kosova, iz Beograda, stiže još jedna od ovog čuvara sigurnosti građana Srbije.

„Kada znate ko vodi Šiptare i na šta su sve spremni, ne isključujem scenario po kojem bi oružjem krenuli na sever KiM, ali isključujem mogućnost ponavljanja takvih zločina bez reakcije Srbije“.

Vulin dodaje da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u više prilika rekao da se Jasenovac, martovski pogrom i „Oluja“ neće više nikada ponoviti.

„To je poruka i za prijatelje i za neprijatelje, neka se svako pronađe u njoj kako misli da treba. Naređenje vrhovnog komandanta bilo bi ispunjeno, sigurno i bezuslovno“.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti povećanja tenzija na Kosovu tokom predizborne kampanje, Vulin kaže:

„Šiptari kao jedinu temu svoje politike imaju obračun sa Srbima i Srbijom, a u vreme izbora samo su još glasniji“.

Novinar Novosti upitao je ministra da li bi u sprovođenju njegove ideje o hitnom razgraničenju sa Albancima mogli da pomognu Amerikanci – navodno, Džon Bolton je jedan od zagovornika podele Kosova?

Međutim, Vulin objašnjava da „Velike sile nisu zagovornici razgraničenja, već da žele „jedinstveno, celovito i nedeljivo Kosovo.

„Ne žele oni da Srbija ojača, da zaustavi ‘veliku Albaniju’. Predsednik Vučić se sa malo nade i nimalo pomoći bori protiv volje velikih sila, Šiptara, namernog nerazumevanja i napada u Srbiji. Voleo bih da moj stav o razgraničenju postane i stav predsednika i Vlade, ali o tome moraju da odluče Srbi. Znam da su protiv razgraničenja Nemačka, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Priština… Ako nas je istorija nečemu naučila, onda je to da kada postoji takva saglasnost da se Srbima nešto ne sme dati, onda Srbi moraju da se bore za ono što im se zabranjuje i odbija, jer je to dobro za Srbiju“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.