„Crvena zona“ Batajnice: Dođite da vidite kako umiru nevakcinisani

“Prošle nedelje u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje nevakcinisani. Ona o ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu porodicu i tu decu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu vakcinisali”, priča na ivici suza dr Tanja Adžić Vukičević, sa kojom je ekipa Nova.rs obišla najugroženije pacijente u „crvenoj zoni“ kovid bolnice u Batajnici.

Dnevne informacije o koronavirusu i kovidu 19 pratite u blogu.

Ekipa je ušla u intenzivnu negu kovid-bolnice u Batajnici, među pacijente u najtežem stanju, njih gotovo 120 – svi na aparatima bez kojih ne bi mogli da dišu, od toga polovina u indukovanoj komi, na respiratorima, većina nevakcinisana. Ovaj talas je najsmrtonosniji, pored svih naših napora, opreme, više od 90 odsto intubiranih ne preživi, izgovara načelnica bolnice prof. dr Tanja Adžić Vukičević i pokazuje crnu vreću na hodniku.

Kaže, u toku je rovovska bitka kojoj se ne vidi kraj i koja preti da nas desetkuje ukoliko se svi ne vakcinišemo. U prvoj jedinici intenzivne nege čuje se pištanje respiratora, tu je medicinska sestra koja hrani pacijenta u indukovanoj komi. Objašnjava da tečnost koju iz šprica ubrizgava preko cevčice dospeva direkno do njegovog želuca. Više od polovine pacijenata mora na ovaj način da nahrani jer njihova pluća pokreće samo mašina koja im upumpava kiseonik pod velikim pritiskom – ostatak njihovog tela je nepokretan.

Pacijenti koji kiseonik primaju preko maski ili su na „haj flou“ mašinama uglavnom žmure. Jasno je i zašto, jer se u očima onih koji nas posmatraju vidi jasan i što je najgore, opravdan strah.

„U jednoj sobi je nedavno bilo petoro mladih pacijenata. Nisu bili intubirani i gledali su kako prvog od njih trpaju u kesu i odnose. I onda sledeći. Kroz nekoliko dana sledeći. Četvoro mladih, od 21, 26 godina, i naša laborantkinja iz Urgentnog centra koja je tu bila najstarija, imala je 44 godine. Svi su umrli”, priseća se doktorka dok se korača kroz hodnih ka sledećoj sobi.

Kao i u prethodnoj, na zidu iznad glave svakog pacineta stoje dva papira – na jednom piše ime bolesnika, godine, pridružene bolesti, da li je vakcinisan, na drugom je snimak pluća.

„Pogledajte ovaj snimak, i ovaj… Pogledajte, pluća su bela, tu pluća više ne postoje“, pokazuje nam profesorka Adžić Vukičević i prilazi pacijentu sa maskom koga oslovljava imenom. Pita ga kako je, dok se odgovor gubi ispod maske. Na pitanje: “Zašto se nisi vakcinisao?”, razaznaje se odgovor: “Sticajem okolnosti. Kad izađem, to će sigurno biti moja preporuka.” Doktorka ga bodri i daje savet: “Biće to dobro, samo malo menjajte položaj, lezite ne levi pa na desni bok”, dok on uspeva da podigne ruku i mahne.

Gotovo ispod svakog imena stoji natpis “nevakcinisan”, ali ima i izuzetaka.

“Evo i jednog vakcinisanog, ali pogledajte – gojaznost, hipotireoza i dijabetes. Gojaznost je najveći faktor rizika”, objašnjava doktorka i prilazi drugom svesnom pacijetnu. Poznaje gotovo sve u posteljama, iako svakodnevno pristižu novi, pamti njihov tok bolesti, jer, kako kaže, među pacijentima je po čitav dan, u kancelariji retko.

Bodri još jednog pacijenta, tridesetpetogodišnjeg muškarca. I on je nevakcinisan – govori prigušeno da će to promeniti kad izađe iz bolnice.

„Njegovo stanje je na klackalici. Sada se vodi ključna borba da ne bude intubiran. Ovako teškim bolesnicima i psiha igra važnu ulogu“, objašnjava doktorka na hodniku. Priča kako nikad od početka epidemije nije bilo gore, I da sad već ima previše “priča koje nikad neće zaboraviti”.

„Prošle nedelje u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje nevakcinisani. Ona o ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu porodicu i tu decu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu vakcinisali“, priča na ivici suza.

Dok izlaze iz poslednje, pete sobe, kaže da se priprema i šesta, kako bi se kapacitet intenzivne nege proširio na 150 kreveta i to bi bio maksimum. Nema više prostorija, a deficit anesteziologa je hroničan.

Smrtnost intubiranih 90 odsto

Koliko njih će uspeti da izađe iz intenzivne?

„Jako malo. U decembru, kada se kovid-bolnica otvorila, 70 odsto nije uspevalo da pobedi mašinu, respirator. Kada je naišao britanski soj virusa uspeh od odvajanja od respiratora je bio još manji, između 80 i 90 odsto je umiralo, a sada je smrtnost intubiranih više od 90 odsto“, glasio je odgovor.

„Ljudi moraju da se vakcinišu, inače ćemo nestati“, poručuje doktorka Ažić Vukičević, koja je na prvoj liniji fronta još od pojave prvog kovid-pozitivnog pacijenta u Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.